Scallywag Cask Strength

Een speelse Speyside hond met kwajongensstreken

De originele Scallywag Speyside blended malt dateert alweer van 2013 en is nu een onderdeel van het Remarkable Malts portfolio van Douglas Laing (samen met Big Peat, Timorous Beastie en Rock Oyster). Deze zachte fox-terrier met kwajongensstreken heeft er nu een superbroertje op vatsterkte bij.

De knappe verpakking heeft een paar kleine detailwijzigingen ondergaan. De geschrokken hond is alert en houdt zijn oren gespitst. Zijn monocle is hij kwijtgespeeld. Zal Scallywag ook mij van m’n sokken blazen?

Identiteitskaart

  • Scallywag Cask Strength
  • Douglas Laing Remarkable Malts 
  • Speyside regio
  • NAS blended malt
  • 53.6% ABV (alcoholgehalte)
  • 1.000 dozen beschikbaar

Proefnotities

Kleur: Scallywag's grote broer heeft een donkere gouden kleur die tegen amber aanleunt. Walsen laat dunne, snelle benen achter op het glas.

Neus: Rustig aan met het glas. Te hevig walsen of iets te diep inademen en Scallywag laat onmiddellijk zijn tanden voelen! Koffie, balsamicoazijn en kersen. Sinaasappel en peperkoek. Ouderwetse scheerzeep en een lederen scheerriem. Na verloop van tijd krijg ik nog wat zoete kastanjes voorgeschoteld.

Water kalmeert de speelse hond (een beetje). Aromatische tabak, peperkoek, pistachenootjes, sappige sinaasappels en marshmallows.

Smaak: kersenhout en chocolade domineren het smakenpalet en worden in balans gehouden door de fruitige toetsen van sinaasappel.

Een scheutje water brengt de peperkoek of kruidkoek met gedroogde vruchten en speculaaskruiden terug. Opgelegde kersen, botercake en melkchocolade.

Finish: Een warme en middellange afdronk waarin de tabak nog eenmaal terug opspringt. Chocoladeschilfers.

Scallywag Cask Strength sample


Dit is een beestje om met de nodige voorzichtigheid te benaderen. De whisky geeft zich pas echt ten volle met wat water. Scallywag is wat hij belooft: een speelse rijke, kruidige en fruitige Speyside whisky met pit.

Whisky’s op vatsterkte zijn altijd weer dat extra beetje meer plezier dan hun reguliere versies. Je krijgt nooit tweemaal dezelfde whisky (tenzij je wel héél wetenschappelijk je dram gaat afmeten en verdunt met een pipet). Het is een constant verrassende variatie op hetzelfde thema.


Bron en afbeeldingen: Douglas Laing 
Een sample werd opgestuurd door de  sympathieke mensen van Douglas Laing. Bedankt Jenny!

Reacties