Vaderdag: 20 cadeautips om je op weg te helpen

Nog geen idee wat je dit jaar cadeau zal geven voor vaderdag (14 mei)? Je weet dat papa graag whisky drinkt maar je bent overdonderd door het grote aanbod van speciaalzaken en weet niet wat te kiezen? A Tasty Dram zet je alvast op het goede spoor als je (nog) niet weet wat kiezen.



Whisky: blend of single malt?

Whisky bestaat ruwweg uit 4 grote categorieën: blends, blended malts, single malts en single casks. Een woordje uitleg:

Blended whisky: Een blended whisky bestaat uit een mengeling van whisky’s gemaakt van gemoute gerst en andere granen. Dit zijn vaak (maar niet altijd) de goedkopere en jongere whisky’s. Klassieke blendmerken zijn Johnnie Walker, J&B, Cutty Sark en Dewars.

Single malts: Single malt whisky wordt gemaakt van gemoute gerst (net zoals bier) en is afkomstig van één distilleerderij.  Bekende single malt merken zijn o.a. Glenfiddich, Glenlivet, Ardbeg en Clynelish. Een single malt is, ondanks het woord single, altijd een mengeling van verschillende soorten vaten en van jonge en oude whisky.

Blended malts: Ook gekend als vatted malts of pure malts. Simpel uitgelegd is dit een mengeling van single malts. Ardbeg + Clynelish + Glenlivet = Blended malt. Compass Box The Lost Blend, Big Peat en Spice King zijn voorbeelden van blended malts.

Single casks: Dit is zowat de meest pure versie van whisky. Een enkel vat whisky wordt gebotteld, zonder toevoeging van kleurstoffen of water (in vaktermen: op vatsterkte). Het spreekt voor zich dat dit altijd ‘gelimiteerde’ versies zijn. Een vat kan, afhankelijk van de grootte van het vat en de leeftijd van de whisky, 100 tot 600 flessen opleveren. Vaak vind je op de fles terug welk type vat dit was en wat er voordien ingezeten heeft (sherry, bourbon, calvados, …). De merken Benriach en Glendronach brengen jaarlijks een aantal single cask whisky’s uit. Deze whisky’s zijn vaak iets prijziger dan gewone single malts.

Oude en jonge whisky

Je zal merken dat sommige whisky’s een leeftijd op het label hebben staan. Daarnaast zijn er ook whisky’s waar een jaartal op staat of sterker nog, waar gewoonweg niets op staat.

Wanneer er een leeftijd op de fles staat, wil dit steeds zeggen dat alle gebruikte vaten minstens de aangeduide leeftijd hebben. Als je een fles van 10 jaar oud koopt, wil dit dus zeggen dat er whisky van 10, 12 en zelfs 20 jaar oud kan inzitten. Hoe ouder de whisky, hoe duurder hij wordt.

Staat er een jaartal  (in vaktermen: een vintage) op de fles, dan haal je best even je vergrootglas en je rekenkunsten boven. Vaak vind je in kleine lettertjes het botteljaar ergens terug. En dan doe je gewoon botteljaar - vintage = de leeftijd. Met een marge van één jaar kan je dan inschatten hoe oud de whisky is.

Staat er geen leeftijd op de fles, dan ben je afhankelijk van de welwillendheid van de producenten voor informatie. Vaak vind je in de beschrijvingen een verborgen hint naar de ouderdom van de gebruikte whisky’s in de fles, maar soms ook helemaal niet. Is een whisky zonder leeftijd dan minder lekker dan eentje mét? Neen, als je hem zelf maar lekker vindt…

Officiële en onafhankelijke bottelingen

In speciaalzaken zal je deze twee soorten bottelingen vaak zien terugkomen en eigenlijk spreken de termen voor zich.

Officiële bottelingen zijn afkomstig van het merk zelf. Het bedrijf is eigenaar van de merknaam, maakt en bottelt de whisky zelf.

Onafhankelijke bottelingen zijn een compleet ander verhaal. Vaak zijn dit whiskyspecialisten die ofwel vaten whisky opkopen bij de distilleerderijen of met een leeg vat naar de distilleerderij trekken, laten vullen en, na x-aantal jaar te laten rijpen, ook zelf bottelen. Gordon & Macphail, Cadenhead en Malts of Scotland zijn maar een paar van de bedrijfjes die zo te werk gaan. Dit zijn vaak de zogenaamde single cask whisky’s.

Genoeg achtergrondinfo, tijd om whisky te kopen!

We gaan proberen de vaders of papa’s echt te verrassen. Verwacht dus geen Johnnie Walker of Glenfiddich in het lijstje. En we kijken verder dan alleen Schotland…

Blended whisky’s



  • Lord Elcho
    Schotland, 40% ABV, €36. Een zoete en fruitige blend genoemd naar de 5e graaf van Wemyss.
  • Antiquary 12
    Schotland, 40% ABV, 12 jaar oud, €30. Een zachte en gebalanceerde whisky met aroma’s van honing, kruiden en fruit.
  • Suntory Hibiki 12
    Japan, 43% ABV, 12 jaar oud, €68. Een exotische blend uit het land van de rijzende zon die deels rijpte in vaten van pruimenwijn.
  • Teeling Small Batch
    Ierland, 46% ABV, €29. Een Ierse whiskey die hoge toppen scheert op dit moment. Hij kreeg een finish in rumvaten voor extra aroma.
  • The One British Blended Whisky
    Engeland, 40% ABV, €40. Een nieuwe whisky uit het prachtige natuurgebied The Lake District in Engeland. Zoet, fruitig en notig.

Blended malts



  • Big Peat
    Schotland, 46% ABV, €48. Een heftige whisky met enkel Islay whisky’s. Verwacht je dus aan rook en turf!
  • Nikka Taketsuru Pure Malt
    Japan, 43% ABV, €43. Een op-en-top Japanse whisky met een zijdeachtige textuur en zoete aroma’s.
  • The Lost Blend
    Schotland, 46% ABV, €88. Een prachtige fles met prachtige whisky’s binnenin.
  • The Hive 8
    Schotland, 40% ABV, 8 jaar oud, €40. Een blended malt met aroma’s van, je kan het vast raden, honing.
  • The Lost Distillery Gerston
    Schotland, 46% ABV, €55. Een interpretatie van een verloren gegane distilleerderij met aroma’s van rijpe vruchten, karamel, rook en specerijen.


Single Malts


  • AnCnoc 18
    Schotland, 46% ABV, 18 jaar oud, €80. Een aromatische en zoete whisky uit de Highlands die rijpte op een mengeling van bourbon en Oloroso sherryvaten.
  • Arran 12 Cask Strength
    Schotland, 53.2% ABV, 1 jaar oud, €48. Een prachtig eiland met slechts één distilleerderij. Batch 4 heeft aroma’s van donkere chocolade en koffiebonen.
  • Kavalan King Car
    Taiwan, 46% ABV, €61. Nog een exotische whisky, uit Taiwan dan nog wel! Een mengeling van 8 verschillende vaten geven de whisky aroma’s van tropisch fruit.
  • Caol Ila 2002 Distillers Edition
    Schotland, 43% ABV, 12 jaar oud, €55. Een rook- en turfwhisky vanop hét whisky-eiland bij uitstek, Islay, mocht niet ontbreken. Een speciale editie van Caol Ila met een finish op Moscatelwijnvaten.
  • Springbank Green 12
    Schotland, 46% ABV, 12 jaar oud, €72. Een whisky gemaakt uit biologisch geteelde gerst. Milieubewust én topkwaliteit.


Single Casks


  • The Whisky Mercenary Ledaig 2005
    Schotland, 51.3% ABV, 8 jaar oud, €70. Een Belgische botteling van een Schotse single malt. Zoete aroma’s van peren en vanille met een flinke rokerigheid.
  • Chapter 7 Glen Keith 1997
    Schotland, 52.3% ABV, 17 jaar oud, €91. Een whisky uit de Speyside regio met aroma’s van amandel, marsepein en gele appels.
  • Malts of Scotland Glenrothes 1996
    Schotland, 55.5% ABV, 18 jaar oud, €89. Heerlijk zoete en fruitige whisky van een Duitse bottelaar.
  • Cadenhead Small Batch Cragganmore-Glenlivet 1989
    Schotland, 57.5% ABV, 24 jaar oud, €110. Pruimen en chocolade typeren deze complexe whisky.
  • Asta Morris Ardmore 2000
    Schotland, 51.3% ABV, 14 jaar oud, €89. Een licht rokerige whisky gebotteld door Bert Bruyneel voor Asta Morris.


P.S. Technisch gezien zijn de Cadenhead Small Batch whisky’s geen single casks. Maar dat is voer voor whiskygeeks!

Waar koop je whisky?

Vandaag de dag vind je zelfs in supermarkten een uitgebreid aanbod. Elke grote drankenhandel of biercentrale heeft wel een aantal whisky’s in zijn assortiment.

Wil je echter graag uitgebreid advies of ben je eerder op zoek naar iets speciaals? Dan ben je wel beter af met echte speciaalzaken die van whisky hun handelsmerk hebben gemaakt.

Let wel: sommige single malt whisky’s vind je in supermarkten een stuk goedkoper. Als je goed uitkijkt, kan je soms een mooi koopje doen!

Mijn drie favoriete winkels zijn:

  • Jurgen’s Whiskyhuis (Zottegem)
  • De Clercq en zoon (Lochristi)
  • Slijterij De Vuurtoren (Sluis, NL)

Ik maakte onlangs op Pinterest een bord aan met de bekendste whiskyshops van het land (en de grensstreek). Je vindt vast wel een speciaalzaak bij jou in de buurt.

Hoe koop je whisky?

Je hebt ondertussen een lijstje met mogelijke whisky’s, je hebt een beetje basiskennis en je hebt een aantal winkels in je hoofd. Maar wat drinkt papa nu graag? Je hebt vast gemerkt dat ik bij elke whisky een aantal trefwoorden zoals turf, rook, fruit, chocolade, marsepein of vanille heb gebruikt.

Dit kan je helpen bij het kiezen. Is je vader een barbecue fanaat of geniet hij soms van een lekkere sigaar? Dan is de kans groot dat hij van rokerige en geturfde whisky’s houdt. Is hij verzot op chocolade? Ga dan op zoek naar whisky’s met toetsen van chocolade…

En als hij al whisky’s heeft staan, neem dan een kijkje in de kast, schrijf de namen op en google ze. Je vindt zeker proefnotities die je op weg helpen om het perfecte cadeau te kiezen.

Is Google te omslachtig dan is er ook nog de website Whisky Suggest om je te helpen met kiezen. Je kan er whiskylijstjes genereren op basis van smaken en/of merknamen.

Reacties