Benromach 10

Benromach 10

The Legacy Continues


De tien jaar oude single malt van Benromach was niet het eerste succesnummer van eigenaar Gordon & Macphail. Voordien kwamen ze al met een Benromach Traditional, een Benromach Organic en een Benromach Peat Smoke in respectievelijk 2004, 2006 en 2007. Het was wachten tot 2009 (11 jaar na de officiƫle opening) op de huidige hoeksteen van hun assortiment.

Benromach verdubbelde vorig jaar hun opslagcapaciteit (15.000 vaten) en alcoholproductie (243.000 liter) en nam een derde distilleerder (Brian Williams) in dienst. Zelfs met deze upgrades zou Benromach nog steeds "Speyside smallest distillery" blijven. Ondertussen verloren ze deze titel echter aan Ballindalloch distillery...


Identiteitskaart

  • Benromach 10 (2015 distillery sample)
  • Benromach Distillery (Gordon & Macphail), Forres (Speyside)
  • Single malt 10 jaar oud
  • 43 % ABV

Proefnotities

Kleur: Een ondertussen klassieke whisky verdient een natuurlijke gouden kleur. De whisky laat een flinterdun olielaagje achter op het glas. Na een paar seconden beginnen dunne snelle benen aan hun race naar de bodem van het glas. 

Neus: Houten rookchips en een lichte hint van turf. De rook lijkt me zelfs meer uitgesproken dan in vorige edities. Popcorn met karamel en een snuifje zout. Rozijnen en dadels. Golden syrup (het Britse alternatief voor kandijsiroop) en zoete appels bestuifd met kaneel. Een tweede keer ruiken haalt een mooie dosis verse pindanoten naar boven.

Water (twee druppeltjes; niet meer, niet minder) doen het hout opleven en geeft me veel rood fruit in de neus. Aalbessen, rijp voor de pluk, en blauwe druiven. Karamel en vanille voorzien de whisky van een eenvoudige maar goede basis. Helemaal op het einde zit wat gedroogde banaan verscholen.

Smaak: Zoete appels en sappige peren zorgen voor een zoet en romig mondgevoel. Aromatische rook en opnieuw rood (en/of blauw) fruit steekt de kop op. Zoete appeltabak en pompelmoes.

Voeg water toe en je krijgt opnieuw een smakelijke overdosis aan blauwe druiven. Een uitgesproken moutigheid met een licht bitter en notig karakter. De rook blijft een beetje hangen samen met een gedroogde vruchtenmix voor de jaarlijkse Christmas pudding.

Finish: De romigheid blijft plakken in de mond en tegelijkertijd is er een frisse munttoets die de tong klaarmaakt voor de volgende slok. Een lange finish met honing en munt.

Benromach 10
Drie keer 10 jaar oude Benromach. Proeven en vergelijken.


Prijs: Net geen €50 / £38 

Ik mag voor het gemak gewoon mijn advies van vorige week herhalen. Vergeet Glenfiddich of Glenlivet als je een Speyside whisky wil. Haal deze gewoon in huis.

Benromach slaagde erin om een uitstekende single malt voor beginners (zelfs eentje die whiskydrinkers met meer kilometers op de teller kan verrassen) samen te stellen uit 80% bourbon barrels, 20% sherry hogsheads die samen nog een jaartje mochten rijpen in first fill Olorosovaten.

ATD whisky review Benromach 10



Bron en afbeelding: Benromach

Een sample van deze whisky werd opgestuurd door de mensen van Benromach. Proefnotities en mening over de whisky zijn, zoals altijd, van mij.

Reacties