Hyde Single Malt Irish Whiskey 10 jaar oud N°.1 Presidents Cask

Don't hyde! Kom maar naar buiten!


Hyde Whiskey is één van de vele nieuwe Ierse whiskeys die als paddenstoelen uit de grond schieten. De whiskey is de eerste stap van Hibernia Distillers op weg naar een eigen distilleerderij. Hun eerste whiskey is een 10 jaar oude Ierse single malt van een onbekende Ierse distilleerderij. Sommige bronnen zeggen Cooley, ze zouden wel eens gelijk kunnen hebben...

De naam Hyde verwijst naar de eerste president van Ierland, Douglas Hyde, die werd ingezworen in 1938. En het is tevens de naam van de twee broers achter het bedrijf Hibernia Distillers.

Benieuwd of de whisky van "presidentiële" kwaliteit is?

Identiteitskaart

  • Hibernia Distillers, Cork (Ierland)
  • Onbekende Irish single malt
  • Single malt 10 jaar oud
  • 46 % ABV - non chillfiltered
  • Gerijpt in first-fill bourbonvaten, gefinisht in first-fill Oloroso sherryvaten. 
  • 5000 flessen


Proefnotities

Kleur: De whiskey toont geen tekenen van kunstmatige kleuring, maar het wordt ook niet specifiek vermeld dus absoluut zeker ben ik niet. De goudkleurige drank laat trage benen achter op het glas.

Neus:  Een heerlijk romige start in de neus. Roomsoezen met banketbakkersroom. Zure witte druiven, sinaasappel en gember. Zoete citroenmarmelade. Muesli met honing en een vleugje menthol. Volkoren peperkoek.

Water geeft me meer eik en karnemelk op de neus. Het geheel is minder zoet met tonen van groene appel en verse passievrucht. Honing en kaneel nemen de scherpe randjes weg.

Smaak: Zoet en kruidig in de mond. Honing en graanrepen met een flinke snuif peper. Roggebrood met honing en vanille. Een heerlijk, en misschien zelfs typisch Iers, romig mondgevoel.  

Water heeft bitter weinig invloed. Er komt wat chocolade en een klein notig kantje bij. Verse hazelnoten misschien?

Finish: De afdronk is grotendeels een voortzetting van de smaak. Zoet en kruidig met veel mout. Knapperige broodkorst met chocoladevlokken.

Hyde Whiskey
Trots op de Ierse roots


Prijs: £50 (Master of Malt) / €65 (Jurgen's Whiskyhuis)

Ierse whiskey is al een tijdje aan een opmars bezig en kan zich ondertussen opnieuw moeiteloos meten met zijn Schotse en Japanse tegenhangers. Hyde Whiskey verdient zeker zijn plaats in dat rijtje. Net zoals een aantal andere nieuwe Ierse distilleerderijen startten de mensen van Hibernia met het opkopen van vaten bij grotere producenten (Bushmills en Cooley). Zo kunnen ze hun merk op de kaart zetten alvorens nog maar één druppel is gedistilleerd.

Hyde Whiskey N°1 heeft een mooie balans tussen zoete en kruidige aroma's. De neus is speels en zoet, het smakenpalet een stuk volwassener dan verwacht. De perfecte manier om mijn eerste whiskyliefde (Ierse whiskeys dus) nieuw leven in te blazen.

N°1 is een presidentiële kandidaat-winnaar en nummer twee werd al aangekondigd. In september komt er een nieuwe Hyde met rum finish deze keer. Ik teken alvast voor nummer twee...

A Tasty Dram whisky review Hyde 10 year old Irish single malt



Afbeeldingen en bron: Hyde Whiskey

Een sample van deze whisky werd opgestuurd door Conor Hyde van Hibernia Distillers. Proefnotities en mening over de whisky zijn, zoals altijd, van mij.

Reacties