Een biojuweeltje in de maak?
- Distillerie de Biercée
- New make Organic Rye
- 69 % ABV
- Gedistilleerd in 2015
In juni kondigde Distillerie de Biercée aan dat ze binnen een dikke twee jaar een biologische roggewhiskey op punt willen hebben. De 3200 flessen in voorverkoop waren in een mum van tijd uitverkocht en worden voor Kerstdag 2017 verwacht.
De stokerij ging deze uitdaging aan samen met La Malterie du Chateau, de oudste mouterij van België en van de wereld, en de brouwerij La Binchoise die vlakbij ligt. De twee huisstokers Christophe en Pierre transformeerden het 'bier' met continu stills tot whiskey.
Alle kopers, voornamelijk mensen uit de streek, werden in september uitgenodigd voor een bezoek aan de imposante hoevestokerij. Plaats van afspraak was dus de Distillerie de Biercée in Thuin. De stokerij is vooral gekend voor hun gins en Eau de Villée. De vroege beslissers werden persoonlijk rondgeleid door meester-distilleerders Christophe en Pierre in de alambiekenzaal en kregen de new make onder de neus op de grote zolderruimte.
De new make die we te proeven kregen zat op 69% ABV en rustte al drie maand in stalen opslagtanks.
Hij zal rijpen op een mengeling van ex-bourbon, ex-sherry en virgin oak (nieuwe eiken) vaten. En blijkbaar liggen er ook een aantal madeiravaten verborgen. Maar wat ermee zal gebeuren, bleek nog niet echt vast te liggen. De mogelijkheid bestaat dat uitzonderlijke vaten als single cask zullen gebotteld worden.
De stokerij ging deze uitdaging aan samen met La Malterie du Chateau, de oudste mouterij van België en van de wereld, en de brouwerij La Binchoise die vlakbij ligt. De twee huisstokers Christophe en Pierre transformeerden het 'bier' met continu stills tot whiskey.
Alle kopers, voornamelijk mensen uit de streek, werden in september uitgenodigd voor een bezoek aan de imposante hoevestokerij. Plaats van afspraak was dus de Distillerie de Biercée in Thuin. De stokerij is vooral gekend voor hun gins en Eau de Villée. De vroege beslissers werden persoonlijk rondgeleid door meester-distilleerders Christophe en Pierre in de alambiekenzaal en kregen de new make onder de neus op de grote zolderruimte.
De new make die we te proeven kregen zat op 69% ABV en rustte al drie maand in stalen opslagtanks.
Hij zal rijpen op een mengeling van ex-bourbon, ex-sherry en virgin oak (nieuwe eiken) vaten. En blijkbaar liggen er ook een aantal madeiravaten verborgen. Maar wat ermee zal gebeuren, bleek nog niet echt vast te liggen. De mogelijkheid bestaat dat uitzonderlijke vaten als single cask zullen gebotteld worden.
Proefnotities
Kleur: De new make is natuurlijk kleurloos met een dikke olie-achtige textuur. Na het walsen blijven druppels achter op het glas.Neus: De rogge is duidelijk merkbaar. Een licht medicinale neus zelfs. Neusdruppels? Bier gestookt op een boerderij. Tandoorikruiden en sechuanpeper. Of maak er ineens een Aziatische supermarkt van. Beschuit, kruidnagel en sinaasappel.
Water haalt de scherpe kantjes eraf en brengt een lichte rook naar boven. Een beetje stoffig zelfs, zoals oude meubels. Er komt ook een minder aangename geur vrij die ik associeer met zwembaden: chloor.
Smaak: De smaak is licht bitter net als bij een pilsbier. Een flinke snuif peper. Hij wordt wat zoeter naarmate de mond speeksel aanmaakt. Zoete granen, notenolie en beschuiten. Een dikke chocoladeachtige textuur.
Met water krijg ik vooral gerookte pepers binnen. Zoet bier. Piedboeuf op doping. Heerlijk romig met bittere accenten.
Afdronk: Een lange warme finish die tegelijk zoet en fris is.
Voor de introductieprijs van €29 wordt deze Organic Rye vast een koopje. De new make is alvast veelbelovend. De rye whiskey is duidelijk geïnspireerd op zowel de Schotse, Ierse en Amerikaanse tradities. De scherpe kantjes zullen er na twee jaar rijping wel af zijn en dan wordt het wachten op de presentatie van het definitieve product (fles, glazen, alcoholsterkte, ...)
Volgend jaar hebben we terug een afspraak om de bijna-whiskey opnieuw te proeven. Ik ben alvast benieuwd hoe de baby van Christophe en Pierre zal evolueren.
Oef, na een rit van dik anderhalf uur eindelijk aangekomen in Thuin |
Binnenkoer met oude alambieken |
De twee gins van Biercée: Thesis & Antithesis (zwart) en Less is More (paars) |
Een ijskoude Eau de Villée om op te warmen |
De continu stills draaiden zelfs die avond overuren |
Selfie time! |
Pierre, één van de twee meesterstokers die ervoor zal zorgen dat we in 2017 een rye whiskey van Biercée kunnen proeven. |
Eindelijk, the real deal. De new make werd geproefd op 66%. Onverdund dus. |
Graantjes ruiken! |
Biercée by night |
La grange des belges met oude reclameplaten van Belgische bieren |
Meer info: Distillerie de Biercée
Jammer dat je niet meer kan intekenen, tof project!
BeantwoordenVerwijderenAls ik het goed heb, komen er ook flessen in de winkels terecht. Maar niet meer aan de introductieprijs van €29. Afhankelijk van de markt, accijnzen enz.
BeantwoordenVerwijderen