Chapter 7 Arran 1996

Chapter 7 Arran

The Eagle has landed

  • Arran Distillery, Isle of Arran (Islands)
  • 18 jaar oude single malt
  • 52.7 % ABV
  • Gedistilleerd in 1996, gebotteld als single cask in 2015
  • Bourbon hogshead #879 | 138 flessen
De Arran Distillery is een van Schotlands jongste stokerijen. Ze werd opgericht in 1995 door voormalig Chivas directeur Harol Currie. Het is nog een van de weinige onafhankelijke distilleerderijen én de enige op het eiland Arran.

Op weg naar Lochranza word je begroet door de majesteuze en desolate ruïne van het kasteel dat diende als inspiratiebron voor het Kuifjealbum De Zwarte Rotsen.

De bouwwerken werden meermaals onderbroken door een koppel Golden Eagles die hun nest maakten op een klif in de buurt van de distilleerderij. Om de mensen van Arran te bedanken, vlogen de arenden uit op de dag van de officiële opening met de Queen in 1997. Althans dat is het verhaal...




Proefnotities


Kleur: Een heel lichte whisky. Bijna zo bleek als witte wijn. De whisky laat dunne en snelle benen achter op het glas.

Neus: De Isle of Arran distillery staat gekend voor zijn fruitige spirit en deze single cask is niet anders. Veel geel fruit met een lichte hint van tabak. Zongerijpte gele appels en citroen. Een beetje milde vanille en graanbiscuit. Vijgen en dadels verschuilen zich in de achtergrond.

Met water wordt hij fris met aroma's van citroen en gember. Een verfrissende ice tea en briochebrood met rozijnen. 

Smaak: Een romig mondgevoel. De fruitigheid komt niet echt als een verrassing. Banaan en gele appels. Crème Pâtissière of room met vanillezaadjes en banketbakkersroom of custard. Een hint van bittere eik probeert door te breken maar wordt teruggefloten door rozijnen en vijgen.

Water geeft me meer vanille en meloen. Wat aroma van gedroogd gras en meloen. Een koele masala chai thee.  

Afdronk: De eik breekt eindelijk door met Charentais meloen en de overblijfselen van muntthee.


Chapter 7 single cask Arran 1996


Prijs: €120 bij Jurgen's Whiskyhuis

Ik heb niet veel ervaring met de whisky's van Arran. Behalve een andere 18yo Douglas Laing single cask is dit pas mijn tweede Arran. Maar ik ben alvast een grote fan van hun zoet-fruitige stijl. Dit is een romig en vloeibaar dessert met net de gepaste bitterheid om de balans te bewaren.

Schotland in miniatuur op één eiland - afbeelding: visitarran.com


Sample opgestuurd door Selim van Chapter 7
Bron en afbeeldingen: Chapter 7 / Jurgen's Whiskyhuis

Reacties