Douglas Laing Yula

Indiaas diner met een Noorse godin

Donderdagavond werd ik verwelkomd door een mooie maar onbekende Noorse godin. Yula is de nieuwste blended malt van Douglas Laing. Dit is de eerste botteling in een limited edition reeks van drie en is gebotteld op 20-jarige leeftijd.

Het verhaal achter de naam is al even mooi als de verpakking. Yula ging op zoek naar haar lang verloren liefde met een voorschort vol stenen. De stenen vielen tijdens haar zoektocht in het water en vormden een reeks eilanden. Het spoor werd de stille getuige van haar zoektocht.

Yula vond nooit haar liefde, maar werd verzwolgen in de verraderlijke zeeën rond Islay, de laatste steen die uit haar voorschort viel. En het is op Islay, dat in het oud-Noors zoveel betekent als "Yulas eiland", dat onze tragische heldin is begraven. Haar laatste rustplaats wordt gemarkeerd door twee hunebedden die er tot op de dag van vandaag staan.


Identiteitskaart

  • Douglas Laing Yula
  • Blended malt
  • 20 jaar oud
  • 52.6% ABV
  • Gedistilleerd in 1995
  • 900 flessen

Smaaknotities

Kleur: Een natuurlijke gouden kleur. Oliedruppels vormen zich op de rand van het glas en glijden traag naar beneden in de vorm van dunne benen.

Neus: Fris en clean, zoals beloofd werd op de verpakking. Veel citrustonen met kaarsenwas. Citronellakaarsen, was en gezouten citroen. Zure matten en Engelse wijngommetjes. Zoete dessertwijn en gedroogd fruit. Zoete en complexe aroma's uit de Indiase keuken (vooral de desserts met een floraal kantje).

Met water breekt zoete rook los. Fudge met een snuifje zout. Een heerlijke neus.

Smaak: Een zijdezacht mondgevoel. Een zoete aanzet en dan BOEM! Rook in your face. Was, citroen en houtrook. Peper en een beetje bitterheid.

Water haalt het vrouwelijke kantje in de whisky naar boven. Kamfer op een kampvuur. Een heerlijk floraal kantje. Gecondenseerde melk.

Afdronk: Geschroeid hout en zoete bloemen.



Prijs: £115 / €160.

Een ouderwetse blend die bewijst dat er een paar fijne neuzen zitten bij Douglas Laing.  Een complete florale en rokerige blend die best wel een paar single malts achter zich laat. De basisregel voor een goede cocktail is ook hier duidelijk van tel. Enkel componenten van hoge kwaliteit kunnen een topblend echt laten schitteren. Hij zit een stuk boven mijn budget, maar dit is een topper. En nee, dit zeg ik niet omdat het een gratis sample was. Al was het maar om eerlijk te zijn met mezelf.

P.S. Ooit hoop ik om een koffietafelboek te zien over de knappe verpakkingen en het grafisch design die ondertussen het handelsmerk van Douglas Laing zijn geworden (Ik geef enkel de hint, dat is alles.). 



Hannah, bedankt voor het sample!


Meer lezen




Bron en afbeeldingen: Douglas Laing

Reacties