Nieuws: Yula 20 jaar blended malt


Douglas Laing laat vandaag een nieuwe blended malt op ons los: Yula. Het is een 20 jaar oude blend die een onderdeel zal zijn van een trilogie van limited Island malt whisky's. Waar hebben we dat nog gehoord?...

De botteling is geïnspireerd op een oude Islay legende van de mooie Noorse godin Yula.

De legende van Yula vertelt het verhaal van een Noorse godin die op zoek is naar haar verloren liefde. Tijdens haar zoektocht vallen de stenen die ze in haar voorschoot bewaarde in het water. De stenen vormden Ierland, Rathlin, Texa en de kleine eilandjes van Ardbeg tot Kildalton. Yula vond nooit haar liefde maar verdween in de verraderlijke zeeën rond Islay, het laatste eiland dat geschapen werd door de vallende stenen. Haar laatste rustplaats wordt gemarkeerd door twee hunebedden.

Douglas Laing’s Yula is samengesteld uit verschillende veel gezochte Island malt whisky's. De blended malt is 20 jaar oud. Slechts 900 flessen zullen beschikbaar zijn.

Deel één van de trilogie heeft een alcoholgehalte van 52.6% alcohol en is zoals we dat gewoon zijn van Douglas Laing niet gefilterd of kunstmatig gekleurd. En is het opnieuw een grafisch pareltje.

Douglas Laing’s Director of Whisky, Cara Laing: “Deze opwindende trilogy is een knap staaltje van storytelling over de oude legende van Yula maar heeft bovenal ook een "geestrijk" verhaal. De whisky is gestookt in 1995 en gebotteld op vatsterkte. Elke jaarlijkse release zal een oceanisch karakter hebben dat zo typisch voor de eilandwhisky's is. Met Yula denken we geslaagd te zijn om de twee grootste pleziertjes van het leven te vatten: een goed verhaal en een al even geode whisky!"
Douglas Laing Yula
Douglas Laing Yula

Proefnotities Douglas Laing

Neus: Yula is fris met een maritiem karakter.
Smaak: Zoete gerst en turfrook bij de start. Geschroeid hout, schoorsteenroet en zachte teeraroma's. Uiteindelijk komen zoete butterscotchtonen bovendrijven.
Finish: Meer verbrande toetsen op de finish met kamfer, kolen en rook.


Yula’s First Chapter is binnenkort beschikbaar in de speciaalzaken en via douglaslaing.com. Prijs: £115 / €157.



Bron: Persbericht Douglas Laing

Reacties