2015 loopt stilaan ten einde en het wordt hoog tijd om mijn lijstje van absolute fantastische whisky ontdekkingen van het jaar op te stellen.
Het was een behoorlijk druk jaar. In de kalme zomermaanden werd de Nederlandse blog gemigreerd van het Tumblr platform naar de Bloggeromgeving van de Engelse blog. Beide blogs gebruiken nu dezelfde layout. Dit zal me wat werk sparen zodat ik meer kan focussen op de whisky zelf.
Dit jaar bracht ook goed nieuws voor onze familie. Volgend jaar mogen wij (ik en mevrouw C.) een eerste kleintje verwelkomen. Het slechte nieuws is dan natuurlijk dat mijn whiskybudget tijdelijk zal kelderen tot ongeveer... nul.
Hier is de lijst van smakelijkste whisky's die dit jaar een glimlach op mijn gezicht toverden!
Neus: Koffie, balsamico, kersen, sinaasappel en peperkoek.
Smaak: Kersenhout, chocolade, gedroogd fruit en specerijen.
Afdronk: Warme tabak en chocolade.
Lees de volledige review van Scallywag Cask Strength
Runners-up: Mark Dermul's Frankendram en Douglas Laing's Yula
Neus: Koffiebonen, vanille, geroosterd brood, pickles en rook.
Smaak: Groene pepers, romige koffie, knapperig hout en pompelmoes.
Afdronk: Brood, melk, witte chocolade en koffie.
Lees de volledige review van Ardbeg's Auriverdes
Runners-up: Geen. Dit was blijkbaar de enige NAS single malt die ik reviewde in 2015.
Neus: Gras, vanille en jonge witte druiven. Geurkaarsen en perzikensorbet.
Smaak: Vers gemaaid gras en vanille. Romige citroentaart, eik en druiven.
Afdronk: Licht droog, citrus en gedroogde banaan.
Lees de volledige review van The Whisky Mercenary's Littlemill 1991
Runner-up: Malts of Scotland Bladnoch 1991
Neus: Gebrande en rokerige karamel, vanillezaadjes en geroosterd hout. Vuile sherry in Bunna-stijl.
Smaak: Zoete chili, gember en tamarinde. Peperkoek met een wolkje rook.
Afdronk: Gekonfijte sinaasappel en donkere chocolade met rozijnen.
Lees de volledige review van Benromach 10 - 100° proof
Runners-up: Berry Bros. & Rudd Benriach 1996 en Craigellachie 21 - Craigellachie Hotel exclusive
Neus: Noten, eucalyptus en gecondenseerde melk. Heel veel fruitige toetsen en gezouten noten.
Smaak: Zoet en kruidig. Peper en pepermunt. Kaneel, tabak en gedroogd fruit.
Afdronk: Walnoten, peper en gemalen specerijen.
Lees de volledige review van Tomatin's Cuatro Manzanilla
Runners-up: Chapter 7 Ben Nevis 1996 en SMWS 66.51 Hospitals on Guy Fawkes Night
Neus: Gekarameliseerde bruine suiker, geraffineerde rokerigheid en maritieme accenten.
Smaak: Zoete kaneel en HP rokerige aroma's. Ronde suisse en violet snoepjes.
Afdronk: Een warme finish en licht kruidig.
Lees de volledige review van Highland Park's Thor
Runners-up: SMWS 31.28 Going nuts in a rugby club changing room and Chapter 7 Arran 1996
Neus: Typische Laphroaigturf en teer. Geplette frambozen en zachte Haribobeertjes.
Smaak: Geroosterd hout en verband. Rood fruit, zeewier en aardse turf.
Afdronk: Gezouten citroen, rook en eucalyptus.
Lees de volledige review van Douglas Laing's Feis Ile 14 year old Laphroaig
Runners-up: Kilchoman 100% Islay 4th edition en Murray McDavid 1978 Bunnahabhain
Neus: Verse kruiden, zoetzure aroma's, vanille, natte peperkorrels en houtlijm.
Smaak: Een peperige siroop, rook, limoensap en roze pompelmoes.
Afdronk: Droog en kruidig, een rokerige punch en warme nagloed.
Lees de volledige review van Marca Negra Espadin Mezcal
That's it voor dit jaar. 2015 vloog voorbij zoals een gereviseerde Millenium Falcon die de Hyperspace induikt. Tijd om het iets rustiger aan te doen en van de feestdagen te genieten met vrienden en familie (en drank, laat ons toch de drank niet vergeten). Er zal zeer weinig geschreven worden de komende dagen. Maar wees gerust, in 2016 ben ik er terug met veel nieuwe reviews en interessante weetjes en nieuwtjes over whisky. Prettige feesten!
Het was een behoorlijk druk jaar. In de kalme zomermaanden werd de Nederlandse blog gemigreerd van het Tumblr platform naar de Bloggeromgeving van de Engelse blog. Beide blogs gebruiken nu dezelfde layout. Dit zal me wat werk sparen zodat ik meer kan focussen op de whisky zelf.
Dit jaar bracht ook goed nieuws voor onze familie. Volgend jaar mogen wij (ik en mevrouw C.) een eerste kleintje verwelkomen. Het slechte nieuws is dan natuurlijk dat mijn whiskybudget tijdelijk zal kelderen tot ongeveer... nul.
Hier is de lijst van smakelijkste whisky's die dit jaar een glimlach op mijn gezicht toverden!
Blended Malts: Scallywag Cask Strength
- Douglas Laing
- NAS blended Speyside malt
- 53.6 % ABV
- 6000 flessen
Smaaknotities
Kleur: Donkergoud, amber.Neus: Koffie, balsamico, kersen, sinaasappel en peperkoek.
Smaak: Kersenhout, chocolade, gedroogd fruit en specerijen.
Afdronk: Warme tabak en chocolade.
Lees de volledige review van Scallywag Cask Strength
Runners-up: Mark Dermul's Frankendram en Douglas Laing's Yula
Single Malt NAS: Ardbeg Auriverdes
- Ardbeg Distillery, Port Ellen
- NAS single malt
- 49.9% ABV
Smaaknotities
Kleur: Een gouden gloed.Neus: Koffiebonen, vanille, geroosterd brood, pickles en rook.
Smaak: Groene pepers, romige koffie, knapperig hout en pompelmoes.
Afdronk: Brood, melk, witte chocolade en koffie.
Lees de volledige review van Ardbeg's Auriverdes
Runners-up: Geen. Dit was blijkbaar de enige NAS single malt die ik reviewde in 2015.
Single Malt Lowlands: The Whisky Mercenary Littlemill 1992
- Littlemill Distillery (Closed & Demolished)
- 21 jaar oude single malt
- 52.9 % ABV
- Gedistilleerd in 1992 - gebotteld in 2014
- Ex-bourbonvat
Smaaknotities
Kleur: Lichtgeel stro met trage benen.Neus: Gras, vanille en jonge witte druiven. Geurkaarsen en perzikensorbet.
Smaak: Vers gemaaid gras en vanille. Romige citroentaart, eik en druiven.
Afdronk: Licht droog, citrus en gedroogde banaan.
Lees de volledige review van The Whisky Mercenary's Littlemill 1991
Runner-up: Malts of Scotland Bladnoch 1991
Single Malt Speyside: Benromach 10 year old 100° proof
- Benromach Distillery, Forres
- 10 jaar oude single malt
- 57 % ABV
Smaaknotities
Kleur: Diep koper van kleur.Neus: Gebrande en rokerige karamel, vanillezaadjes en geroosterd hout. Vuile sherry in Bunna-stijl.
Smaak: Zoete chili, gember en tamarinde. Peperkoek met een wolkje rook.
Afdronk: Gekonfijte sinaasappel en donkere chocolade met rozijnen.
Lees de volledige review van Benromach 10 - 100° proof
Runners-up: Berry Bros. & Rudd Benriach 1996 en Craigellachie 21 - Craigellachie Hotel exclusive
Single Malt Highlands: Tomatin Cuatro Manzanilla
- Tomatin Distillery
- 12 jaar oude single malt
- 46 % ABV
- Gedistilleerd op 15 januari 2001 - gebotteld op 20 augustus 2014
- Manzanilla sherry finish | 1500 flessen
Smaaknotities
Kleur: Een gouden whisky die oliespoortjes achterlaat.Neus: Noten, eucalyptus en gecondenseerde melk. Heel veel fruitige toetsen en gezouten noten.
Smaak: Zoet en kruidig. Peper en pepermunt. Kaneel, tabak en gedroogd fruit.
Afdronk: Walnoten, peper en gemalen specerijen.
Lees de volledige review van Tomatin's Cuatro Manzanilla
Runners-up: Chapter 7 Ben Nevis 1996 en SMWS 66.51 Hospitals on Guy Fawkes Night
Single malt Islands: Highland Park Thor
- Highland Park Distillery, Kirkwall
- 16 jaar oude single malt
- 52.1 % ABV
- 23.000 flessen
Smaaknotities
Kleur: Net gepoetst koper.Neus: Gekarameliseerde bruine suiker, geraffineerde rokerigheid en maritieme accenten.
Smaak: Zoete kaneel en HP rokerige aroma's. Ronde suisse en violet snoepjes.
Afdronk: Een warme finish en licht kruidig.
Lees de volledige review van Highland Park's Thor
Runners-up: SMWS 31.28 Going nuts in a rugby club changing room and Chapter 7 Arran 1996
Single Malt Islay: Old Particular Laphroaig 14 (Feis Ile bottling)
- Laphroaig Distillery, Port Ellen
- 14 jaar oude single malt
- 48.4% ABV
- Gedistilleerd in februari 2001, gebotteld in februari 2015
- refill sherry butt DL 10694 | 636 flessen
Smaaknotities
Kleur Gouden graan.Neus: Typische Laphroaigturf en teer. Geplette frambozen en zachte Haribobeertjes.
Smaak: Geroosterd hout en verband. Rood fruit, zeewier en aardse turf.
Afdronk: Gezouten citroen, rook en eucalyptus.
Lees de volledige review van Douglas Laing's Feis Ile 14 year old Laphroaig
Runners-up: Kilchoman 100% Islay 4th edition en Murray McDavid 1978 Bunnahabhain
Spirituele ontdekking: Marca Negra Espadin Mezcal
In 2015 ontdekte ik rokerige mezcal. Na een aantal reviews die voor het water in de mond zorgen, het boek Distilled van Neil Ridley en Joel Harisson en wat getwitter, splitte ik een fles Marca Negra Espadin met Sjoerd van Malt Fascination. Het duurde een glas of twee eer ik de smaak te pakken had maar dan... Er zijn blijkbaar verdomd goeie malternatieven (Sorry Serge) op de wereld.
- Espadin Mezcal Marca Negra
- Marca Negra
- Witte spirit
- 51.3 % ABV
- Batch MJ18-14 | fles 911/1500
Smaaknotities
Kleur Een witte spirit met een olie-achtige touch.Neus: Verse kruiden, zoetzure aroma's, vanille, natte peperkorrels en houtlijm.
Smaak: Een peperige siroop, rook, limoensap en roze pompelmoes.
Afdronk: Droog en kruidig, een rokerige punch en warme nagloed.
Lees de volledige review van Marca Negra Espadin Mezcal
That's it voor dit jaar. 2015 vloog voorbij zoals een gereviseerde Millenium Falcon die de Hyperspace induikt. Tijd om het iets rustiger aan te doen en van de feestdagen te genieten met vrienden en familie (en drank, laat ons toch de drank niet vergeten). Er zal zeer weinig geschreven worden de komende dagen. Maar wees gerust, in 2016 ben ik er terug met veel nieuwe reviews en interessante weetjes en nieuwtjes over whisky. Prettige feesten!
Reacties
Een reactie posten