Foodie Friday: Teeling Chocolade-whisky cake


Een heerlijke chocolade-whiskycake die je feestmaaltijd pas echt compleet maakt.

Ingrediƫnten


Voor 4 personen. Bereidingstijd: 65 min

  • 12 el ongezouten boter (plus wat extra voor de bakvorm)
  • 85 gr cacaopoeder
  • 2 el cacaopoeder
  • 25 cl sterke koffie
  • 12 cl Ierse whiskey (Teeling Single Grain of Small Batch)
  • 200 gr kristalsuiker
  • 156 gr blonde cassonade of kinnekessuiker
  • 240 gr patisseriebloem
  • 8 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 1/4 tl gemalen zwarte peper
  • 1/8 tl gemalen kruidnagel
  • 3 grote eideren
  • 2 tl vanilleextract
  • 160 gr dessertchocolade
  • bloemsuiker voor de afwerking

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C. Boter een springvorm van ongeveer 25 cm in met boter en bestuif met 2 el cacaopoeder.

Smelt in een steelpan op laag vuur de 12 eetlepels boter, de cacaopoeder en voeg de koffie en whisky toe. De Teeling Single Grain met rijping op Cabernet Sauvignonvaten zal de cake een extra rijkelijke zoete toets geven. Voeg de kristalsuiker en blonde cassonade toe en blijf goed roeren tot alle suiker opgelost is. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Doe (voorzichtig!) de bloem, bakpoeder, zout, peper en kruidnagel in een kom en meng goed met een klopper. Klop in een grote kom de eieren en vanille-extract samen. Spatel er de chocolademengeling onder en als het een homogeen mengsel vormt, voeg dan ook de inhoud van je andere kom toe. Blijven mengen is de boodschap! Tenslotte is het de beurt aan de in stukjes gehakte dessertchocolade.

Meng alles tot een glad beslag. Tip: een keukenrobot voorkomt een tenniselleboog en andere blessures.

Giet het beslag in de bakvorm en zet in de oven. Na ongeveer 55 - 60 minuten moet de cake klaar zijn. Als je erin prikt met een stokje en er kleeft niets meer aan het stokje is hij klaar. Laat de  cake 5 minuutjes afkoelen in de vorm, ontvorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Bestrooi met bloemsuiker en serveer.

Teeling Single Grain
De zoete toetsen van grain whiskey en de rijkelijke aroma's van Cabernet Sauvignonvaten
zijn een perfect huwelijk met chocoladecake.


Het originele recept van Marti Buckley Kilpatrick kan je nalezen op New York Times Cooking.

Reacties