Foodie Friday: Chili met bacon, chocolade en whisky

Chili met chocolade, bacon en whisky
Eindelijk. De winterkoude is er! Dat vraagt om heerlijke comfort food. Slecht voor de lijn maar o zo lekker. Deze chili met bacon, chocolade en whisky is een minimalistische chilischotel met een verrassende toets van chocolade en Springbank single malt.

Ingrediƫnten

Voor 6 personen. Bereidingstijd: 1u 10min

  • 900 gr rundsgehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 paprika's in hapklare stukjes gesneden
  • 800 gr gehakte tomaten
  • 2 teentjes look, geplet
  • 4 tl chilipoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 4 sneden spek, in stukjes gesneden
  • 50 gr donkere chocolade
  • 4 el Springbank 10 single malt whisky
  • 4 el geraspte cheddar
  • scheut water



Bereiding

Zet een stoofpot op het vuur en start met de olijfolie. Voeg het rundsgehakt toe en bak het rul. Zorg dat je vuur hoog genoeg staat zodat het bakt. Als het gehakt gekleurd is, voeg dan de paprika's, look en rode ui toe. Zet het vuur wat zachter en laat sudderen tot de groenten zacht zijn en het gehakt mooi bruin is.

Voeg de gehakte tomaten en kruiden (chilipoeder, cayennepeper, paprikapoeder en komijn) toe. Breng aan de kook, zet het vuur dan zacht en laat een uurtje pruttelen. Als je stoofpotje te droog wordt, kan je altijd een scheutje water toevoegen.

Terwijl de chili staat te pruttelen, zet een tweede pan op het vuur en bak er de spekjes krokant in. Laat ze uitlekken op keukenpapier en zet even opzij. Breek de chocolade in stukjes en roer ze onder de chili tot ze weggesmolten zijn. Roer er tenslotte de whisky onder en laat nog wat pruttelen. Serveer met de stukjes knapperig spek en geraspte cheddarkaas.


Springbank 10
Springbank 10 past perfect bij en in de chilischotel


Het originele recept van Aimee kan je nalezen op wallflowergirl.co.uk.




Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties