Foodie Friday: Hot Toddy

Door een hardnekkige verkoudheid werd er deze week niet veel (lees: geen) whisky geproefd. Tijd dus om de Hot Toddy te proberen. Het is een warme drank met whisky of een andere spirit, kokend water, honing en specerijen.

Oorspronkelijk was het een drank om te drinken voor het slapengaan of als opwarmertje tijdens een koude en natte winterdag. Naar het schijnt is het ook een afdoend middeltje tegen verkoudheid en griepsymptomen. In het boek How to drink wordt de Hot Toddy als volgt omschreven: "The vitamin C for health, the honey to soothe, the alcohol to numb." (Vitamine C voor de gezondheid, honing om te verzachten en alcohol om te verdoven.).

De naam zou afkomstig zijn van Robert Bentley Todd, een 19e eeuws arts die een drankje op basis van brandewijn, kaneel, suikersiroop en water voorschreef. Het drankje kreeg al snel de bijnaam "hot toddy".

Een tweede verklaring voor de naam is de toddy drink uit India, een alcoholische drank van gefermenteerd palmbomensap. De term zou via de Oost-Indische Compagnie geïmporteerd zijn in Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Robert Bentley Todd

Ingrediënten


Voor 1 persoon. Bereidingstijd: 7 min
  • 300 ml water
  • 6 cl whisky (Bruichladdich Scottish Barley)
  • 2 kruidnagels
  • 1 stuk citroenschil
  • 1 el citroensap
  • 1 tl honing
  • 1 kaneelstok
  • 1 tl gemberpoeder
  • geraspte nootmuskaat

Bereiding

Breng het water aan de kook in een steelpannetje samen met de kruidnagels, de kaneelstok, het gemberpoeder, geraspte nootmuskaat en het citroensap. Laat een kleine 5 minuten sudderen en infuseren. Je kan natuurlijk zelf creatief aan de slag gaan met andere kruiden en specerijen zoals tijm, steranijs, kardemon, verse gember,...

Spoel ondertussen een grote mok met heet water en doe er een theelepel honing, de strip citroenschil en 6 cl Bruichladdich Scottish Barley in.

Vul het whisky-honingmengsel aan met je kokende kruideninfusie en roer stevig. Doe er ook opnieuw de kaneelstok en kruidnagels bij.

Kruip in de zetel en drink rustig van dit "medicijn" terwijl het heet is. En dan snel naar bed!




Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties