Maltclan Whisky Festival 2016


Eind januari starten we gewoonlijk het whiskyfestivalseizoen met wat ooit de "nieuwjaarsdrink" van een whiskyclub in Halle was. Op amper zes jaar tijd groeide dit uit tot één van de populairste whiskyfestivals van België. En, zoals Whisky with Friends ook al schreef, een voorbeeld voor de rest van de festivalorganisatoren.

Waar je bij andere festivals tussen 30 en 50 euro moet neerleggen om binnen te mogen, pakt Maltclan het anders aan. 10 euro inkom waarvan je nog 5 euro terugkrijgt als je bij het naar huis gaan je glas opnieuw inlevert. En zo heb je thuis geen overvolle kast met glazen. Hebben de grote festivals meer keuze? Jawel, maar teveel keuze bemoeilijkt de zaken alleen maar. Geef mij maar een kleinere keuze die vooral gericht is op kwaliteit.

Met andere woorden: je kan meer budget spenderen aan datgene waarvoor je komt: heerlijke whisky's. Internationaal Whiskyfestival en Whisky Live, eat your heart out!
De nieuwe locatie is een stuk groter dus hebben de standhouders, trouwens opnieuw een mooie mix van importeurs en onafhankelijke bottelaars en whiskyshops, een groter aanbod voor de liefhebbers. En je kon rondwandelen zonder tegen iemand op te botsen.

Standjes!

Zo had importeur Cinoco nagenoeg het volledige Bowmore en Auchentoshangamma mee, een heel pak Suntory whisky's, oude Black Bottles en véél spul van mijn favoriete bottelaar Douglas Laing.

Bij Whiskywarehouse, invoerder van Gordon & Macphail, stond ouwe getrouwe Eric Vermeire achter de tafel met een boel budgetvriendelijke pareltjes én een aantal exclusieve whiskies uit langvervlogen dagen. Met daarnaast het volledige Glenfiddich, Laphroaig, Balvenie en Bruichladdich gamma.

Glengoyne
Een hoop Glengoynes bij elkaar.
Andere vaste waarden zijn de whiskyshops Dram 242, Jurgen's Whiskyhuis, Jürgen 'The Whisky Mercenary' Vromans en The Bonding Dram (met een bijzondere Clan Denny Strathclyde single grain). Daarnaast was ook Hart Brothers opnieuw van de partij.

Nieuw dit jaar waren de kunstwerkjes van Monique Tromp-Slegers en het Parlement, een Hals café met een uitgebreide whiskykaart en uitvalsbasis van de Maltclanners. Zij versterkten de inwendige mens met een reeks hapjes en de perfecte whiskymatch. Ook Glenfarclas, Stokerij De Molenberg (Gouden Carolus) en Glengoyne waren van de partij. En dan vergeet ik er nog een aantal...

Enfin, u begrijpt het al. Zéér veel keuze uit heel wat lekkers!

Foto's!Black Bottle
Black Bottle oude stijl.

Lagavulin 12yo Special Edition 2015
Special Edition 2015 van Lagavulin. 12 jaar oud en cask strength.

Compass Box Flaming Heart 15th anniversary
De beruchte Flaming Heart 15th anniversary edition van Compass Box. 

Het Parlement foodpairing
Foodpairing bij Het Parlement: Cheddar met Gouden Carolus Fado Vivo

Liquid Treasures Bowmore 12
Liquid Treasures nieuwe stijl. Deze Bowmore was jammer genoeg onmiddellijk uitverkocht.

Whisky's!

En wat proefde ik uiteindelijk zelf? Wel, slechts één whisky en dan nog de enige whisky die niet op foto staat... Maltclan's vijfde botteling, een Glen Elgin uit 2000. Iemand moest Bob zijn in een weekend met uitgerekend extra alcoholcontroles. Maar ik heb wel een heleboel samples mee om het jaar door te komen.

Volgende week begin ik met een uitgebreide review van de clubbotteling. Maar doe geen moeite meer, alle flessen zijn waarschijnlijk al de deur uit.


Tot volgend jaar!

Reacties

  1. Gert, Bedankt voor het mooie verslag. En inderdaad, de Glen Elgin is al uitverkocht.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten