Nieuws: Benromach 35 year old

  • Benromach 35
  • Benromach Distillery, Forres (Speyside)
  • 35 jaar oude single malt
  • 43 % ABV

Benromach lanceert vandaag een 35 jaar oude single malt . Ze omschrijven hem als "A most satisfying Speysider with cinnamon spice hints and beeswax polish, stewed pear and a delicate charred oak edge."

Deze zeldzame whisky dateert van voor de heropstart en restauratie in de jaren 90.  Hij werd gedistilleerd onder het waakzame oog van Donal MacDonald, de voormaalige Distillery Manager. De vaten werden toevertrouwd aan Willie McArthur, de vroegere malt man en warehousemanager.

De gedetailleerde fles die de 35 jaar oude whisky moet beschermen, zit in een houten geschenkdoos die naar de verschillende elementen van het whisky maken refereert: de koperen stookketels, het donkere hout van de oude washbacks en het witte van de witgekalkte muren.

De Speyside stokerij is een van de meest populaire bij de geekpopulatie van de whiskywereld op dit ogenblik. Hun 10 en 15 jaar oude expressies krijgen applaus vanop alle banken.

Benromach 35

Benromach 35
Back label of the Benromach 35

Officiƫle proefnotities van Benromach

Kleur:  Gouden ambersteen.

Neus: Rijke sherryinvloeden met sinaasappelmarmelade, kiwi en pompelmoesaroma's. Het geheel krijgt een extra rijk tintje door heerlijke kaneelgeuren.

Met wat water worden de sherryinvloeden verrijkt met honing,  zwarte bessen en bijenwas met een subtiele hint van kruidnagel.

Smaak: Van bij de start wordt je smakenpalet gekleurd met honing, fruitcake, rijpe banaan en meloen. Nadien ontplooit hij zachte witte chocolade en een toets van menthol. Dit geeft hem een volle body en een lange fruitige finish.

Met water krijg je een krachtige combinatie van witte peper, gedroogde tabak, rijpe peer, rozijnen en sinaasappelzeste. En natuurlijk zit er doorheen alles een delicaat vleugje geroosterde eik... het resultaat van meer dan 30 jaar platte rust in eiken vaten.

Benromach Distillery

Benromach 35 is binnenkort beschikbaar bij speciaalzaken met een verkoopprijs voor het U.K. van £425 / €560.

Bron en afbeeldingen: TTB Online en persbericht Benromach.

Reacties