Nieuws: Highland Park Ice Edition

Het lijkt erop dat Highland Park aan een nieuwe whisky met de naam Ice Edition werkt. Het is een single malt gebotteld op vatsterkte en hij zal op de markt komen in een beperkte editie van 30.000 flessen (niet zo "beperkt" maar de mensen van Highland Park geven ons toch de cijfers.).

En dan is er nog iets de moeite waard om te vermelden: de whisky zal een leeftijdsaanduiding meekrijgen: 17 jaar oud. Ik schat het prijsniveau ergens in tussen de €110 - €125. Maar ik kan de bal net zo goed behoorlijk fout slaan... Only time will tell.

Update: de prijs zou rond de €260 gaan schommelen. Ergens wist ik diep vanbinnen dat mijn gok véél te laag was. Waarom zou Highland Park de winsten die anders naar korte termijn investeerders - flessen opkopen en onmiddelijk op veilingen verder verkopen - niet zelf proberen opstrijken. Bowmore bewees immers met Devil's Cask III dat het mogelijk was...
 • Highland Park Ice Edition
 • Highland Park Distillery, Kirkwall (Orkney)
 • 17 jaar oude single malt
 • 53.9% ABV
 • 30.000 flessen

Misschien betekent Ice de start van een nieuwe collectiereeks in de stijl van de Walhallareeks? De leeftijdsaanduiding doet me allezins in die richting denken. IJs en vuur vormen trouwens een belangrijk aspect van het scheppingsverhaal in de Noorse mythologie. Aan het begin der tijden waren er volgens de mythologie slechts twee werelden: Muspellsheim, een vuurwereld en Niflheim, een ijswereld... Fire & Ice dus.

Update: De fles, met blauw-geting glas en scherpe facetten, is ontworpen om de ijswereld tot leven te brengen. Het symbool op de fles staat voor de schepping van de aarde. In de Scandinavische mythologie wordt de aarde beschermd door een slang, Jormungandr, die zijn eigen staart opeet. De fles komt in een houten frame in de vorm van een berg. Een ontwerp dat de link met de IJswereld en de mythologie moet versterken.


Officiële proefnotities van Highland Park

Een stralende whisky, natuurlijk in kleur met de helderheid van een spiegel. De aanzet zit vol koele aroma's van koele verse sinaasappel en mangosorbet maken de weg vrij voor zilveren schilfers van rook en een ijzige kick van gember. Net zoals de IJsreuzen zelf is het smakenpalet krachtig maar zacht. Mistige turfrook vermengd met vanillezaad. Een mooie gebalanceerde finish met een sluimerende houterige aroma's en kruiden.


P.S. Er dwaalt ook nog een Vintage van 1968 rond in diezelfde databank...


Bron en afbeeldingen: Colas Online

Op de website van Highland Park kan je alles lezen over dit nieuwe collectiestuk

Reacties

 1. De (advies)prijs die ik her en der zie voorbijkomen bedraagt € 265,- (voor NL).

  Verder zal het inderdaad wel het begin zijn van een nieuwe serie in de lijn van de Valhalla serie*. Las net op een ander blog dat volgend jaar een editie met de naam Fire Edition gaat uitkomen. Mogelijk dat de serie slechts 2 releases groot is, maar het zou zomaar meer edities kunnen zijn want de Noorse mythologie heeft nog voldoende andere namen die zich lenen voor HP releases... De tijd zal het ons wel leren.

  Wat betreft deze Ice Edition - ik hoop dat die te proeven is tijdens het festival in Leiden, ik proef deze HP's liever als sample dan of tijdens een festival dan dat ik voor dit soort hype flessen het volle pond moet betalen... maar dat is mijn persoonlijke mening ;)

  *) Als er nog geïnteresseerden zijn voor een sample set (4x 3cl) van de Valhalla serie... kijk dan even op de "Whisky (ver)kopen en ruilen" Facebook groep (https://www.facebook.com/groups/1406896686225946/permalink/1672756319639980/). Leuk voor degene die ze nog niet (allemaal) hebben kunnen proeven of voor degene die de Valhalla's naast elkaar wil proeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Och, ergens wisten we al dat mijn prijsschatting véél te laag was. Als Bowmore erin slaagt om de winsten bij de korte termijninvesteerders op veilingen weg te halen, waarom zou Highland Park dan niet hetzelfde doen? Anyway, veel te duur voor mij. Ik hou het bij onafhankelijke HP's en een zeldzame 18yo als de prijs "correct" is. (wetende dat je die twee jaar terug voor €52 op de kop kon tikken... had ik toen maar een doos gekocht :( )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gert, groot gelijk, zit er hetzelfde in. Net wel alvast een sampletje veilig gesteld bij iemand die bovenaan de lijst staat bij zijn favoriete slijter (of is hij de favoriete klant...).

  Anyway, wel wat meer te weten gekomen, de verkoopprijs in NL komt bij de meeste slijters uit op € 269,- en bij sommige op € 249,- bij voorintekening. Blijft nog steeds een boel geld dat ik liever in 2, 3, 4 andere flesjes steek :)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten