The Whisky Mercenary Ledaig 2005

The Whisky Mercenary Ledaig 8yo
Tobermory is de enige distilleerderij op het eiland Mull. Ze werd opgericht in 1798 onder de naam Ledaig. De stokerij veranderde afwisselend van naam naar Tobermory en Ledaig in zijn bestaan.

De huidige naam is Tobermory Distillery maar beide merknamen worden gebruikt. Ze distilleren zes maanden per jaar een geturfde spirit onder de naam van Ledaig. De rest van het jaar wordt een ongeturfde spirit gestookt. Die krijgt de naam Tobermory mee.

The Whisky Mercenary is het alter ego van de Belgische onafhankelijke bottelaar J├╝rgen Vromans. Naar het einde van 2014 bottelde hij deze jonge Ledaig als een peaty alternatief voor Islay malts die steeds moeilijker te krijgen zijn.

De naam 'Ledaig' (wordt uitgesproken als 'let-chick') betekent zo veel als 'veilige haven' in het Gaelic.

Identiteitskaart

  • The Whisky Mercenary Ledaig 2005
  • Tobermory Distillery, Ledaig (Isle of Mull)
  • 8yo single cask
  • 51.3% ABV
  • Gedistilleerd in 2005 - gebotteld in 2014
Tobermory Distillery. Picture: Undiscovered Scotland
Tobermory Distillery. Foto: Undiscovered Scotland

Proefnotities

Kleur: Witte wijn. Dunne benen blijven achter op het glas na het walsen.

Neus: De huiskamer wordt onmiddellijk gevuld met een aroma van vegetale turf. Vergeet Airwick en al die fancy parfums. Schenk gewoon een glas van deze Ledaig in. Pekel, zeewier en een nat strand. Grote mensen fruitpap met vanille en een flinke scheut rakija. Blauwe druiven en gestoofde peren. Zoete verf. Een heerlijke neus!

Met water word je getrakteerd op houtbeits en oude pijptabak. Hij wordt een tikkeltje zoeter na verloop van tijd. Gember en sinaasappel. Gedroogde abrikozen en vleessaus. Roze spekken en een subtiele hint van chloor.

Smaak: Een romig en vettig mondgevoel. Creosoot (een koek van roetaanslag en nat onverbrand hout), as en rook. Een mengeling van geroosterde noten. Er blijft weinig zoets over op de tong. Peper en een verbandkistje. Gedroogde zwarte thee.

Met water komen de zoete aroma's opnieuw bovendrijven. Roze spekken of marshmallows vers uit het kampvuur. Een licht bittere toets van walnoten en gemalen koffie. Donkere cacao. Een chocoladefondue bij een brandend haardvuur.

Afdronk: Het notige karakter blijft lekker hangen. Een lange medicinale en warme finish. Een espressoshot.

The Whisky Mercenary Ledaig 2005


Prijs: €69  (Jurgen's Whiskyhuis)

De meeste van de Whisky Mercenary zijn bottelingen kan je blind kopen. Dit is er zo eentje. Als je weet wat je kan verwachten van jonge Ledaig zal hij je zeker niet teleurstellen. Hij voldoet aan alles wat je zoekt in een Islay alternatief. Als je goed genoeg zoekt, vind je er nog wel eentje.

Afbeeldingen: The Whisky Mercenary

Reacties

  1. […] Signatory Vintage Jura 1989 cask #30717 – proefnotitiesEervolle vermelding: The Whisky Mercenary Ledaig 2007 – proefnotities […]

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten