Foodie Friday: Scallywag chocolademousse met gekonfijte sinaasappel

Chocolademousse met sinaasappelschil
afbeelding: My Taste / Libelle Lekker

Voor Foodie Friday gaan we vandaag voor een superklassiek dessertje met heerlijke smakencombinaties. Donkere chocolade, een Speyside whisky met veel sherryinvloeden en gekonfijte sinaasappel: Chocolademousse met Douglas Laing's Scallywag.

Voorbereiding - bereidingstijd - totaal .

Voor 4 personen

Ingrediƫnten

  • 200 gr pure chocolade
  • 6 eieren
  • 100 gr suiker
  • 375 ml room
  • 50 gr gekonfijte sinaasappelschil
  • 2 el Douglas Laing Scallywag
  • een paar blaadjes munt

Extra keukenmateriaal

  • Een keukenrobot
  • Een spuitzak of schenkkan

Bereiding

Smelt de chocolade op een zacht vuurtje of beter nog au bain marie (Verwarm water in een kookpot en plaats daarin een tweede kleinere pot).

Scheid de dooiers en de eiwitten. Doe de eidooiers in een kom onder de keukenrobot en en laat de machine rustig draaien. Voeg de suiker toe en laat alles opkloppen tot ruban, een witte schuimmassa.

Snijd ondertussen de strookjes gekonfijte sinaasappelschil in kleine stukjes. Hou er een paar apart als garnituur. Giet de chocolade, de whisky en de stukjes sinaasappel bij de ruban en laat de keukenrobot rustig verder draaien.

Klop ondertussen de eiwitten stijf. Dit is belangrijk als je een luchtige chocolademousse wil krijgen!

Zet de keukenrobot af en spatel het eiwit beetje bij beetje onder het chocolade-eiermengsel. Doe dit met grote halen zodat het een luchtige massa wordt. Als je roert krijg je een platte drek en dat willen we absoluut niet.

Klop de room op tot yoghurtdikte en spatel deze ook onder je mengsel.

Schep de mousse over in een spuitzak of een schenkkan en vul hiermee kleine dessertglaasjes op. Laat een paar uur opstijven in de koelkast. Werk af met een paar fijne stripjes sinaasappelschil en eventueel een blaadje munt.

Smakelijk!

Douglas Laing Scallywag
afbeelding: Douglas Laing


Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties