Douglas Laing Provenance single casks

De Provenance reeks van Douglas Laing is een reeks van instap-single casks. Jonge single malts - gemiddeld 8 à 10 jaar oud - gebotteld op 46% en zonder enige vorm van filtering en kleuring. Puur en eerlijk. Zo hebben we het graag.

Het jongere broertje van de Douglas Laingfamilie kreeg begin dit jaar een make-over door Pocket Rocket Creative en was daar eerlijk gezegd ook stilaan aan toe. De look raakte stilaan gedateerd en was aan vernieuwing toe. Het kompas op de nieuwe verpakking staat symbool voor de trip doorheen de populaire whiskyregio's van Schotland.

#tastetheregion Twitter tasting met Douglas Laing en Uisge Source.
Om de vernieuwde reeks in de kijker te zetten, organiseerden ze bij Douglas Laing een twitter tasting voor een hoop bekende en minder bekende whiskybloggers waaronder ikzelf. Vijf van de nieuwe single malts werden uitgekozen en gekoppeld aan het complementaire bronwater van Uisge Source: water uit Cairngorm's Well in Speyside, Highlands water uit Saint Colman's Well en een flesje water van Islay.

Douglas Laing Provenance
De vijf waar alles om draait: Mortlach 8yo, Macduff 8yo,
Benrinnes 11yo, Glenallachie 7yo en Bunnahabhain 8yo

Proefnotities 

Tijd om de vijf whisky's opnieuw onder de neus te nemen en mijn bevindingen neer te pennen. De Mortlach en Bunnahbhain krijgen alvast een streepje voor van mij. Benieuwd hoe de jonge garde het ervanaf brengt.

Douglas Laing Mortlach 8yo

Mortlach Douglas Laing Provenance
  • Mortlach Distillery, Dufftown (Speyside)
  • Douglas Laing Provenance single cask
  • 8 jaar oude single malt
  • Refill hogshead DMG 10974
  • 46% alcohol
  • Natuurlijke kleur & ongefilterd
Kleur: Witte wijn.

Neus: Een leuke fruitige aanzet. Een zak wijngommetjes die wordt opengetrokken. Fris en zoet. Flink wat mout, niet geheel onverwacht voor een jonge whisky. Gedroogd hooi en aangename boerderijgeuren. Boenwas voor meubels en vanille.
Met een druppeltje Speysidewater uit Cairgorms Well komt er rabarber-appel compote vrij samen met sappige pruimen.

Smaak: Fruitsnoepjes! Fruittella en wijngom. Groene peper en specerijen: kaneel, gember en kurkuma.

Afdronk: Droge pilsmout met een zachte zoete toets op de achtergrond. Relatief kort en licht.

Bij de naam Mortlach ga ik al spontaan glimlachen. Zelfs jonge bourbongerijpte Mortlach (zoals deze) scoort goede punten in mijn boekje. Een fruitige dram die op jonge leeftijd best wel wat complexiteit toont. Steengoede whisky voor een relatief zacht prijsje. 

Prijs: £35.00
Beschikbaar bij:



Douglas Laing Macduff 8yo

Macduff Douglas Laing Provenance
  • Glen Deveron / Macduff Distillery, Banff (Highland)
  • Douglas Laing Provenance single cask
  • 8 jaar oude single malt
  • Refill hogshead DMG 10986
  • 46% alcohol
  • Natuurlijke kleur & ongefilterd
Kleur: Witte wijn.

Neus: Zoete mout, honing en gebrande suiker. Een kommetje sake (de Japanse versie, niet de Chinese rommel). Dit ruikt een beetje zoals een stout of een donker bier met karamelaroma's. Gebakken banaan met slagroom. Eucalyptussnoepjes maar in de zoete kegelvormpjes dan wel.
Een druppeltje water maakt aroma's van beboterde appels met kaneel vrij. Plots wordt dit een vloeibaar dessertje.

Smaak: De groene snoepjes zijn present met frisgroene kruiden. Munt en eucalyptus. Een boterig mondgevoel maar dan met een frisse toets en kruidige nootmuskaat.
Met water krijg ik opnieuw wat appel en peper binnen.

Afdronk: Hout en mout. Mooie elegante toets van banaan. Een kruidige maar simpele finish.

Macduff of The Deveron (en daarvoor nog Glen Deveron) was nog vrij onbekend voor mij. Scoort ietsje minder dan de Mortlach, maar nogmaals, ik ben bevooroordeeld. Best een leuke whisky met laagjes zoet en kruidigheid.

Prijs: £40.28
Beschikbaar bij:



Douglas Laing Benrinnes 11yo

Benrinnes Douglas Laing Provenance
  • Benrinnes Distillery, Charlestown of Aberlour (Speyside)
  • Douglas Laing Provenance single cask
  • 11 jaar oude single malt
  • Refill hogshead DMG 10965
  • 46% alcohol
  • Natuurlijke kleur & ongefilterd
Kleur: Witte wijn.

Neus: Marsepein en amandelpasta komen recht op je af. Muesli en anijs (zoals je hem vindt in Elixir d'Anvers). Boekweitkoeken en roze pompelmoes. Pad Thai noedels en geroosterde noten met honing.
Met Speysidewater krijgt deze Benrinnes een waxy karakter. Kaarsenwas, anijs en sinaasappelzeep. Hij neigt een beetje naar brak water en gefermenteerd fruit. Ik had beter geen water toegevoegd.

Smaak: Geroosterde noten en mout. Pompelmoes met peper en galanga of gember. Zoet en romig in de mond.
Met water: Licht en zacht. Gebrande en geroosterde noten. Peper en ananas.

Afdronk: Geroosterde of gebrande mout met citrusschil en een vleugje rubber.

Deze Benrinnes kon me nog het minst van al bekoren. De start met anijs en amandelen was veelbelovend maar met water viel hij zeker op de neus wat tegen. Beslis natuurlijk vooral zelf. Mijn smaak is niet die van jou. You can't have it all.

Prijs: £46.68
Beschikbaar bij:



Douglas Laing Glenallachie 7yo

Glenallachie Douglas Laing Provenance
  • Glenallachie Distiller, Aberlour (Speyside)
  • Douglas Laing Provenance single cask
  • 7 jaar oude single malt
  • Sherry butt DMG 10956
  • 46% alcohol
  • Natuurlijke kleur & ongefilterd
Kleur: Goud met een zweem van koper.

Neus: Droog en zoet tegelijkertijd. De sherry-invloed is overduidelijk. Sinaasappel-vleesjus met Worcestershiresaus. Een grote zak snoep met stukken zoethout. Een lichte toets van rubber en gelakte eend.
Een druppeltje water voegt een zweem van benzine toe aan het geheel. Ik vind dit best wel te pruimen.

Smaak: Een hoop zoete smaken overspoelen je tong. Honing en roze-rode kersensnoepjes - poepegatjes in de volksmond - en grenadine. Frambozensiroop opgewerkt met een flinke snuif specerijen en hout.

Afdronk: Het kruidige hout blijft best lang nazinderen. Citrusaroma's van sinaasappel en pompelmoes.

Deze nobele onbekende (Ik proefde nooit eerder een Glenallachie) is een mooie kennismaking en liet indruk na. De zwaardere sherrysmaken zorgen voor een mooie volle whisky, zelfs op 7-jarige leeftijd. Dit smaakt naar meer! 

Prijs: £45.08
Beschikbaar bij:



Douglas Laing Bunnahabhain 8yo

Bunnahabhain Douglas Laing Provenance
  • Bunnahabhain Distillery, Port Askaig (Islay)
  • Douglas Laing Provenance single cask
  • 8 jaar oude single malt
  • Refill hogshead DMG 10966
  • 46% alcohol
  • Natuurlijke kleur & ongefilterd
Kleur: Afgebleekt stro.

Neus: Geschroeid vlees op de barbecue. Een zweem van karton gedrenkt in zout water. Sigaretten of tabak gecombineerd met appelsap en mout.
Met een druppeltje water wordt hij pas echt interessant: citrus, appel en fino sherry-accenten. Een zak fruitmix uit de Engelse supermarkt.

Smaak: Zoete aardbeien bestreken met chocolade. Cacaopoeder met gezouten caramel. Een sigaret met kruidige tabak.
Het Islaywater van Uisge Source voegt niet bijster veel toe op het eerste zicht. Opnieuw een mooie mix van zoet en kruidig. Karamel met chocolade. Een vleugje cayennepeper.

Afdronk: Lekker finish met appeltjes, fino sherry en calvados.

Bunnahabhain is nog steeds één van mijn persoonlijke favorieten en stelt zelden of nooit teleur. Ook deze valt bij mij in de smaak. De rook zit in het begin ver op de achtergrond maar komt langzaam bovendrijven met wat zuurstof in het glas. Deze belandt bij een volgende strooptocht in het winkelmandje... samen met de Mortlach natuurlijk.

Prijs: £46.68
Beschikbaar bij:

De Provenancereeks is een mooie instapreeks met hier en daar een mooie uitschieter. De Mortlach en Bunnahabhain stonden op voorhand met stip aangeduid en maakten hun reputatie ook waar. De Glenallachie was een leuke verrassing. Wist je dat Douglas Laing ook je enige kans is op een onafhankelijke Talisker? In de nieuwe batch Provenance whisky's zit er opnieuw eentje.

De vijf reviewsamples en drie flesjes Uisge Source water werden opgestuurd door Douglas Laing voor een tweet tasting met Jan Beckers, Global Malt Ambassador en Belgische connectie van Douglas Laing.

Reacties