Foodie Friday: Gezouten whisky-karamelsnoep

Whisky Mascarpone
afbeelding: Betty Crocker

Het wordt opnieuw een Foodie Friday voor zoetebekken. Mensen op dieet, gelieve even weg te kijken... Karamel en zout is een klassieke smakencombinatie die wonderen verricht. 


Vandaag maken we
gezouten whisky-karamelsnoep met anCnoc single malt.


Voorbereiding - bereidingstijd - totaal .

Voor véél snoep

Ingrediënten

  • 5 el boter
  • 240 ml slagroom
  • 60 ml anCnoc 12 single malt
  • 1 tl vanille-exctract
  • 1/4 tl grof zout
  • 300 gr kristalsuiker
  • 85 gr golden syrup (eventueel kandijstroop)
  • 60 ml water
  • 1 el grof zeezout

Extra keukenmateriaal

  • lage bakvorm
  • bakpapier
  • suikerthermometer

Bereiding

Bedek de bakvorm met papier en wrijf in met een neutrale olie (arachideolie).

Doe in een kleine sauspan de boter, slagroom, anCnoc whisky, 1/4 tl grof zout en breng al roerend aan de kook. Haal van het vuur en zet even opzij.

Zet een andere pan op het vuur en doe daarin de suiker, golden syrup en water. Breng aan de kook tot de suiker begint te kleuren en de keukenthermometer 154°C aanwijst. (Met de vinger even voelen is niet aan te raden...). Is de temperatuur bereikt, voeg dan het roommengsel toe en blijf roeren met een garde tot de temperatuur zakt tot 120°C.

Giet de karamel over in de bakvorm laat 10 minuutjes afkoelen en bestrooi met grof zeezout. Laat dan volledig afkoelen.

Als de karamel volledig opgesteven is, kan je hem in kleine blokjes snijden.

Smakelijk!

anCnoc 12
De honingtoetsen van anCnoc passen perfect bij gezouten karamel. Foto credits: ancnoc.com

Het originele recept kan je  nalezen op bettycrocker.com.

Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties