12 kerstgeschenken voor jouw whiskygeek

1 december betekent meestal dat ik dringend een lijstje met kerstgeschenken moet beginnen samenstellen want zowel vrouwlief als de schoonouders zijn al aan het vissen naar hints. Drie jaar geleden was dit nog een verschrikkelijke taak. En toen werd ik verliefd op whisky… Een lijstje opmaken is nu veel simpeler geworden. Doorheen het jaar hou ik op Pinterest een prikbord bij met interessante whisky’s, boeken en films. Tegen het einde van het jaar kan ik dan een shortlist samenstellen die binnen het budget valt.


Ik begrijp dat een fles whisky of eender welk ander whisky-gerelateerd cadeau vinden een behoorlijke opgave kan zijn. De keuze in speciaalzaken is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Dit is natuurlijk mijn persoonlijke lijstje. Ik deel het met je als inspiratiebron. (Heb je zelf nog suggesties, laat zeker weten in de comments).

Ben je op zoek naar een fles voor iemand, maak dan een lijstje op met de merken die al in zijn of haar kast staan. Een winkelier met kennis van zaken moet je dan zeker kunnen verder helpen in je zoektocht naar de perfecte fles.

Boeken1. Malt Whisky Yearbook 2017 (16,49 bij bol.com)Ingvar Rondes Yearbook is bijna verplicht leesvoer. Je krijgt elk jaar 5 of 6 diepgaande artikels door gerenommeerde auteurs en een pak aan whisky trivia per distilleerderij. Tel daarnaast nog eens een hoop statistieken over de verkoop en export en je hebt een essentiële referentiegids als een plezier om te lezen.

2. Aenas Macdonald’s Whisky (11,99 bij bol.com)Aenas Macdonald’s kleine boekje over whisky is ondertussen bijna 100 jaar oud en nog steeds relevant. John Glaser van Compass Box zou wellicht dikke vriendjes zijn met hem. Zijn visie over transparantie strookt met die van MacDonald. Een van de eerste boeken die een klemtoon legt op single malts en zelfs een beetje profetisch.

3. A TableMartine Nouets nieuwe boek combineert haar liefde voor eten en whisky. Chef van opleiding maar whiskyschrijfster van beroep. A Table is je gids voor whisky food pairings en geeft je een beetje inzicht in de magie (en wetenschap) achter het foodpairen.

4. Maclean’s Miscellany of Whisky 3d editionCharles Maclean is een levende legende als whisky auteur. Zijn Miscellany of Whisky is een collectie van weetjes en trivia over whisky. Luchtig leesvoer voor koude winteravonden. Met een drammetje als gezelschap natuurlijk.

[caption id="attachment_1699" align="aligncenter" width="748"]kerstgeschenken - whiskyboeken Boeken zijn nu eenmaal van de meest klassieke kerstgeschenken. Maar met een goed whiskyboek zit je altijd raak.[/caption]

Blended whisky's5. Compass Box The Spice TreeSpice Tree ligt aan de basis van Compass Box’ reputatie. Het gebruik van inner staves was slechts het eerste van een aantal disputen met de SWA. Deze kruidige whisky gebruik Franse eik voor de deksels en Amerikaanse eik voor de vaten zelf.

6. Johnnie Walker Double BlackJohnnie Walker is waarschijnlijk één van de meest herkenbare merken in de wereld. De Double Black whisky is een rokigere versie van de klassieke Black Label. De whisky heeft dan ook een hoger percentage aan malt whisky’s van Lagavulin en Coal Ila.

7. Wemyss Malts Spice King Batch StrengthDe limited edition of Spice King is een gepimpte versie van hun klassieke kruidige blend met signatuurmalts uit de Schotse westkust.

8. Douglas Laing’s Big Peat Christmas 2016 edition / Scallywag 12yo Reindeer editionDouglas Laing heeft een traditie hoog te houden met de jaarlijkse release van hun Big Peat Christmas edition. De bekende blended malt maakt er een punt van om alle malts van Islay te gebruiken. Uitgesproken aroma’s die de koude kunnen verdrijven. Nieuw dit jaar is een 12-jarige Scallywag vermomd als rendier. (met rode neus). De laatste is echter al uitverkocht. Jammer…

[caption id="attachment_1702" align="aligncenter" width="748"]kerstgeschenken - blended whisky's Blended whiskys als kerstgeschenken zijn zeker niet te min. Er is heel wat lekkers beschikbaar![/caption]

Single malt whisky's9. Kilkerran 12De eerste whisky met een leeftijdsaanuiding van Kilkerran en hij daagt nu al Springbank 10 van het moederbedrijf uit als de must-have whisky uit Campbeltown.


10. The Laddie Ten 2nd editionBruichladdich is zonder twijfel mijn favoriete whiskymerk. Ze binden hun fans aan zich door extra stukjes informaties over hun whisky’s te geven en hoe ze leven op hun eiland. Veel Laddiefans wachtten op de nieuwe trilogie van 10-jarigen. (Bruichladdich, Port Charlotte en Octomore). Ik ook dus.


11. Tomatin 14yo 2002 Cabernet SauvignonWijnvaten trekken om een of andere reden altijd mijn aandacht. Vaak is het erop of eronder maar mijn ervaring met de 12 jaar oude Manzanilla en 14 jaar oude Port gerijpte Tomatin geven me alle vertrouwen. Ik ben er dus op gebrand om deze uit te proberen. De delicate fruitige spirit van Tomatin moet volgens mij perfect matchen met de Cabernet Sauvignonvaten.


12. Glenfarclas 15Glenfarclas is zowat het equivalent van Springbank in Speyside. Het meeste van de productie gebeurt nog steeds allemaal in eigen beheer en het blijven vasthouden aan de leeftijdsaanduidingen (grotendeels toch). Ze hebben tevens een neus voor goede sherryvaten. De 15 jarige is een instant klassieker die een plaatsje verdient in elke kast.


[caption id="attachment_1703" align="aligncenter" width="748"]Kerstgeschenken voor whisky geeks - single malt whisky's Het lijstje single malts kon best wel langer zijn. Maar teveel keuze in mogelijke kerstgeschenken is dan ook weer niet goed...[/caption]

En nog één ideetje…Le Nez du whiskyDit moet zowat het ultieme geschenk zijn voor de whisky geeks. Le new du whisky is een set van 54 vaak voorkomende aroma’s in whisky. Het wordt gebruikt door professionals in het whiskywereldje. Aan 300 is dit natuurlijk wel een prijzig cadeautje.

Kerstgeschenken voor whisky geeks - Le nez du whisky

That’s it. Dit is mijn lijstje met ideale kerstgeschenken. Ik hoop dat dit lijstje jou kan inspireren voor je eigen lijstje. Maar dat zal niet zo moeilijk zijn denk ik... De meeste geschenken vind je bij The Whisky Exchange. Goeie jacht!

Reacties