Laphroaig Cairdeas 2017 Cask Strength Quarter Cask

Het label voor Laphroaigs 2017 editie van Cairdeas is goedgekeurd in Colas. Laphroaig Cairdeas is de jaarlijkse Feis Ile whisky van het merk en wereldwijd beschikbaar via de webshop (als de site de jaarlijkse overstroming aan bezoekers kan slikken).


Editie 2017 rijpte in quarter casks gemaakt uit Amerikaanse eik (quercus alba). Door het grotere contact met de eik, is de rijping meer intens en zelfs sneller. De whisky rijpte trouwens volledig in warehouse number 1. Wie weet wat er speciaal is aan dat warehouse, laat maar weten! Dit jaar geen fancy wijnfinish, maar doodgewoon Amerikaanse eik. De verschillen met de standaard Quarter Cask expressie van Laphroaig zijn het hogere alcoholpercentage en het feit dat - daarop gok ik toch - dat de whisky zijn hele leven doorbracht in quarter casks. Hoe lang? Dat is een Chinees... Dat gaan ze ons niet vertellen. En als ze al iets zouden loslaten zal het een statement zijn in de stijl van "tot de whisky de perfectie bereikte...".

Sommige arendsogen zullen gemerkt hebben dat dit niet het definitieve label zal zijn. Vorige Cairdeasedities bevatten een kleine easter egg. Het ABV (alcoholpercentage) was gelinkt aan het jaar waarin de whisky werd gelanceerd. Editie 2016 klokte af op 51.6% ABV, editie 2015 op 51.4% ABV, editie 2014 op 51.4% ABV enzovoort.

Dit verklaart waarschijnlijk het FPO merk op het label. Of hebben zij Laphroaig gewoon dat kleine detail het raam uitgekieperd...Identiteitskaart Laphroaig Cairdeas  • Laphroaig Distillery, Port Ellen (Islay)

  • Feis Ile 2017 - Friends of Laphroaig expression

  • NAS single malt

  • Gerijpt in quarter casks (50l, 80l, 125l ?)

  • Alcohol: 51.6% ABV


Documenten uit het TTB Public Registry (Alcohol and Tobacco Tax & Trade Bureau) zijn een vrij betrouwbare bron voor toekomstige nieuwe whisky releases. Al komen niet alle inzendingen uiteindelijk op de markt. De kans bestaat altijd dat een merk beslist om een whisky niet te lanceren, zelfs al werd het label goedgekeurd. Tot de distilleerderij een persbericht de wereld instuurt, beschouwen we dit dus als een gerucht…

Bron: Colas Online.

Reacties