Douglas Laing Big Peat 25 Years Old "The Gold Edition"

Proefnotities Douglas Laing Big Peat 25 Years Old "The Gold Edition"

Onze oude vriend Big Peat treedt in de voetsporen van Douglas Laings Yula met een trilogy van age statements. Ik stel je voor aan Big Peat "The Gold Edition 25 jaar oud, een Islay blended malt samengesteld uit de meest gezochte en geprezen single malts.

Het eerste persbericht sprak nog steeds van de klassieke namen die we met Big Peat associëren: Ardbeg, Bowmore en Port Ellen. Maar na een erratum van het bericht werd er geen enkele distilleerderij meer vernoemd. Aangezien dit een Vintage 1992 whisky is, is Port Ellen simpelweg onmogelijk en het duo Ardbeg en Bowmore van respectabele leeftijd zouden de blend een stuk duurder maken. Mijn gokje is dus dat deze whisky voornamelijk opgebouwd is rond Caol Ila en Bunnahabhain met kleinere hoeveelheden van de andere stokerijen.

Maar goed, de naam Big Peat alleen én de verwachting van een aantal mooie gerijpte Islaywhisky's zijn meer dan genoeg reden om te beginnen kwijlen.

Identiteitskaart Big Peat 25 Years Old "The Gold Edition"

Douglas Laing Big Peat 25 Years Old "The Gold Edition"

  • Douglas Laing & Co.
  • Remarkable Regional Malts
  • 25 jaar oude blended malt
  • Vintage 1992 - gebotteld 2017
  • Oplage: 3 000 flessen
  • Alcohol: 52.1% ABV

Proefnotities

Looks: De kleur van een typische dessertwijn. Of een witte vermout met een heerlijk vettige en olieachtige textuur.

Neus: Holy Smoke! Bunnahabhain is de eerste naam die uit het glas springt. En Laphroaig misschien. Vuile sherryaroma's. Honing, dadels, medicinale aroma's van ontsmettingsalcohol. Zoute zeelucht en jodium. (Hallo Laphroaig!) Warme asfalt, vanille en steranijs. (Kom ook maar meespelen, kleine Ardbeg!) Fruitige toetsen van appel, carambola of sterfruit en goudbes. Een heerlijke neus waarvoor je de tijd moet nemen.
Met water: Een stuk zoeter. Een aantal bijkomende laagjes complexiteit. Een schaal zeevruchten. Sint-jakobsnootjes met een wolkje vermout geïnfuseerd met sinaasappel en anijs.

Smaak: Zoete appels en banaan met een rookwolkje en houtas. Heel veel notige en houterige smaken. Zwarte peper en geroosterde of zelfs gerookte havermout. Nog meer as als je wat verse lucht naar binnen zuigt.
Met water: Zwembadchloor. (Hey Bowmore, ben jij dat?) Sigaretten en gerookte jalapeños.

Afdronk: Geroosterde noten en barbecuevlees. Een heerlijk lange finale.

Douglas Laing Big Peat 25 Years Old "The Gold Edition"

Ik ga hier een misschien voorbarig statement maken maar het lijkt erop dat dit al de Tasty Dram van het jaar zal worden (eens te meer omdat ik mezelf heb voorgenomen om slechts 2 flessen whisky te kopen dit jaar...) Gezien zijn leeftijd is Big Peat 25 Years Old "The Gold Edition" een relatief betaalbare en fantastische Islay blended malt.

Dit is de ultieme Kerstwhisky. Sorry, Big Peat Christmas maar jouw rol is even uitgespeeld. Er zijn slechts 3 000 flessen beschikbaar dus mijn advies is: "Koop het niet, het is rommel, oud en stoffig. Laat die fles maar in de winkel staan! ;-) Ongeveer €200 bij Master of Malt.

Afbeelding: Douglas Laing. Sample : Het Big Peat 25 Years Old "The Gold Edition" sample was offered by Douglas Laing. Opinions expressed in this review are of course my own.

Reacties