Old Particular Cameronbridge 26YO

Douglas Laing Old Particular Cameronbridge 26YO

Cameronbrigde Distillery is Diageo's werkpaard en de grootste grain distillery in Europa. Niet alleen produceren ze er de ruggegraat voor een leger van blended Scotch whisky's, het is ook nog eens de thuisbasis van de nu afgevoerde Cameron Brig whisky, de beruchte Haig Club met David Beckham etiket en witte spirits zoals Gordon's Gin, Tanqueray gins en Smirnoff wodka. De Cameronbridge Distillery had nauwe banden met twee legendarische familienamen: Haig en Stein!

Dat de Belgische whiskyclub Maltclan - die een van de beste festivals van het land organiseert - voor de eerste keer samenwerkte met Douglas Laing & Co. is geen toeval. Een van de stichtende leden is benoemd tot Douglas Laing Fellow en het bedrijf zelf heeft een sterke Belgische connectie dankzij zijn Global Brand Ambassador Jan Beckers.

Identiteitskaart Old Particular Cameronbrigde 26YO

Old Particular Cameronbridge 26YO
  • Cameronbridge Grain Distillery, Fife (Speyside)
  • Onafhankelijke botteling van Douglas Laing & Co voor whiskyclub Maltclan
  • Single grain single cask
  • Gedistilleerd in  oktober 1991, gebotteld in november 2017
  • Refill hogshead DL1170 - 243 flessen
  • Alcohol: 57.3% ABV

Proefnotities

Uiterlijk: Goudgeel. Lange benen blijven achter op het glas als je wat geduld hebt. De tranen komen maar heel traag op gang.

Neus: Heel aromatisch en zoet in de neus. Citroen en pompelmoes. Limoentaart. Kokosnoot en potloodschaafsel. Suikerwafels en droge notencake. De whisky heeft nog altijd een behoorlijke alcoholpunch. Houtlijm en gekonfijte gember.
Met water: Een zak snoepjes. Harde ouderwetse fruitsnoep. Kaneel en foelie. Misschien zelfs wat muesli.

Smaak: Romig en zoet. Luikse wafels bestreken met stroop en kaneel. Kokosrotsjes, graankoekjes en gekarameliseerde popcorn. Zacht geroosterde amandelen en crème au beurretaart. Spaanse amandelcake, nougat en suikerglazuur.
Met water: boterzachte karamel, geroosterde amandelen en Flan Brésilienne.

Afdronk: Vrij notig en zacht als boter.

Old Particular Cameronbridge 26YO

Het is misschien niet de perfecte festivalwhisky, omdat hij best wat tijd in het glas nodig heeft. De whisky gaf zich pas helemaal na een dik half uur te laten staan. Maar als hij loskomt, ga je een leuke tijd tegemoet.

Douglas Laing positioneert zijn Old Particular single grains vaak als de ideale dessertwhisky en ik snap waarom. Degene die een gles kochten van deze oudere single grain zullen het zich niet beklagen. Alle flessen gingen tijdens het festival al de deur uit. Het beste bewijs dat Maltclan er een uitstekende whisky uitpikte. Het wachten op de volgende festivaleditie kan beginnen.

Reacties