Ben Nevis 10

Proefnotities Ben Nevis 10

De Ben Nevis distilleerderij ligt in de schaduw van een van Schotlands hoogste bergen en draagt dezelfde naam als de berg. De whisky's worden vaak over het hoofd gezien en de new make spirit wordt maar al te graag naar Japan verscheept om daar te gebotteld te worden als overprijsde Japanse whisky.

Ben Nevis produceert zowel single malt whisky als blends. Ooit was het zelfs één van de weinig merken die een "single blend" kon produceren, omdat ze zowel pot stills als coffey stills hadden in de stokerij. Het toppunt van dit eigenaardigheidje werd in 2015 gebotteld als een 40 jaar oude "Bended at birth" single blend.

De 10 jaar oude single malt, voor het eerst geïntroduceerd in 1996, ziet er nog steeds uit alsof hij met de teletijdsmachine van professor Barabas uit de jaren 60 naar het heden werd gehaald. Zelfs na de update in 2017. De nieuwe flesvorm is een directe hint naar de huidige eigenaar, het Japanse Nikka.


Tijd om de neus en de lippen aan deze nieuwe "oude" single malt te zetten.

Identiteitskaart Ben Nevis 10

Ben Nevis 10
Afbeelding: The Whisky Exchange
  • Officiële botteling van Ben Nevis Distillery, Fort William (Highlands
  • 10 jaar oude single malt
  • Natuurlijke kleur en niet koud-gefilterd
  • Alcohol: 46% ABV
  • Prijs: €47.95 bij Slijterij Belfort, Sluis

Proefnotities

Kleur: Helder en glanzend nieuw goud. Walsen laat dikke trage benen achter op het glas. Een paar druppels water zorgen voor een dikke Schotse mist in het glas. Duidelijk een ongefilterde whisky.

Neus: Een dikke aromatische neus. Vuile Ardbegachtige sherry, maar dan wel met een minimale hoeveelheid rook. Een zweem van zoete rum vermengt zich met rijp en sappig fruit. Peer, mango en druiven besprenkeld met Pedro Ximenez sherry. Jeneverbes en kardemon. Sinaasappelzeste, druivenpitten en - hout. Zoethout, heide en bloemen met een flinke schep potloodslijpsel.
Met water: druiven- en mangosap. Friszuur met een heerlijk bittertje. Beeld je een appelboomgaard in volle lentebloei na een fikse regenbui in.

Smaak: Licht en speels van textuur in de mond. Sechuanpeper en sinaasappel. Zwarte koffie afgewerkt met karamelsiroop. Peren en gezoet perensap. Rijpe meloenen en een zweem van anijs. Bittere mout en mango.
Met water: appelstroop, bittere mout en druivenpitten.

Afdronk: Peper en sinaasappel zorgen voor een warme gloed. Of zou het toch oranjebloesemwater zijn? Een lange bittere finale met laurierblad.


Ben Nevis 10

Deze Ben Nevis 10  is een schoolvoorbeeld van "De Klas van 10", een reeks van 10 jaar oude single malt whisky's die de bakens uitzetten voor een pak whisky's. Dit zijn whisky's die eigenlijk in elke liefhebber zijn kast moeten staan.

Alles aan deze whisky is ouderwets. De verpakking - ook al kreeg ze een grondige restyling in 2017 - lijkt nog steeds uit de jaren 60 te komen. Ook smaakgewijs is dit het geval, en dat is een goeie zaak . Rijk, complex en stoutmoedig op een leeftijd die vroeger quasi beschouwd werd als de minimumleeftijd om whisky te bottelen. Een toppertje!

Reacties