Port Charlotte 10 (2018)

Proefnotities Port Charlotte 10 (2018)

De nieuwe Port Charlotte 10 is de derde iteratie - of de vierde als je de verzamelwhisky PC10 meetelt - van de populaire zwaar geturfde 10 jaar oude Port Charlotte. Deze editie krijgt extra aandacht doordat men afstapt van de iconische Laddiefles. Port Charlotte krijgt nu een eigen kenmerkende steampunk apothekersfles in een op Islay populaire donkergroene kleur. Het lijkt erop dat ze bij Bruichladdich elk submerk stilaan een eigen identeit willen aanmeten.


Bruichladdichs Feis Ile festiviteiten staan helemaal in het teken van het merk Port Charlotte. Hun Open Day gelegenheidswhisky noemt The Heretic. Het team blendde de laatste vijf vaten Port Charlottespirit. De whisky kreeg niet voor niets de tagline "The Last of the First". Triviatijd: Wist je dat de eerste spiritrun na de heropening van Bruichladdich zwaar geturfde new make was? New make die uiteindelijk zou uitgroeien tot Port Charlotte.

Bruichladdich Feis Ile whisky Port Charlotte The Heretic 2001
Picture: Bruichladdich

Maar terug naar de gewone Port Charlotte 10 single malt die de multivintage en uitermate transparente Scottish Barley expressie zal gaan vervangen. De whisky wordt nog volop verdeeld op dit moment, maar ik vermoed dat we meer details gaan krijgen in de komende dagen. Na de Feisgekte welteverstaan...

In tussentijd, neem ik een sipje van de nieuweling en geef ik je mijn proefnotities.

Identiteitskaart Port Charlotte 10

Port Charlotte 10
  • OfficiĆ«le botteling Bruichladdich Distillery, Lochindaal (Islay)
  • 10 jaar oude single malt
  • Vatting van first-fill Amerikaanse eik, refill Amerikaanse eik, refill Franse wijnvaten.
  • Alcohol: 50% ABV

Proefnotities

Kleur: Strogeel met een gouden randje. Witte porto misschien? Met water duikt er al snel een dikke Schotse mist op.

Neus: Zoete rubber en anijsaroma's. Venkelzaad. Nougat en noten. Griekse rozenlikeur. Citrusrook die opstijgt uit een antieke apothekerskast. Mandarijntjes, gerookt zout en marsepein.
Met water: een handvol zoetigheden. Engelse wijngom, vanille en zoethout. Een flinke schep houtaroma's. Melon, golden syrup en gezouten karamel. Een licht metalige toets.

Smaak: Een peperige start transformeert in een zijdezacht mondgevoel. Gerookte peer en amandel. Een bittere Belgische tripel met kruiden. Kruidnagel, laurierblad en rozenblaadjes.
Met water: Vanille, peper en zandkoekjes. Meloen. Kokosnoot op de barbecue. Tabaksrook. Geroosterde briochebroodjes met kokosvet. Melkchocolade en vijgen.

Finish: Warm en drogend op de tong. Geroosterde noten met kokosnootolie en vleugjes oude rode wijn.

Port Charlotte 10 (2018)

Damn! Het team van Bruichladdich heeft het toch maar weer gedaan. De nieuwe Port Charlotte ziet er fantastisch uit en zo smaakt hij ook. De fles werd compacter, maar op smaak werd niet bespaard. Rokerig, zoet, zuur, zout en bitter. Het is er allemaal. Een goed uitgebelanceerd rokerig Victoriaans steampunkbeest. Het is niet nodig om de whisky zij aan zij te zetten met de tweede editie van de Port Charlotte Ten en de Port Charlotte Scottish Barley. Het is Port Charlotte in het diepst van zijn ziel.

Het DNA springt letterlijk uit de fles wanneer je ze ontkurkt. En waarschijnlijk zelfs wat whisky. De korte flesnek zal er misschien wel toe leiden dat je een paar druppels verspilt. Giet die eerste keer dus maar een genereus glas uit.

Herkomst van het sample: Het Port Charlotte 10 sample werd opgestuurd door Bruichladdich. Opinies en commentaren in deze review zijn natuurlijk gewoon mijn eigen mening. In dit geval ben ik misschien wel wat bevooroordeeld omdat ik mezelf beschouw als een Bruichladdichfan.

Reacties