Gordon & Macphail lanceert "tweeling" Longmorn


Gordon & Macphail lanceert "tweeling" Longmorn

Monozygotische of identieke tweelingen trekken op één of andere manier altijd de aandacht van mensen. Het Yorubavolk telt het hoogste aantal geboortes van tweelingen, namelijk 45 à 50 tweelingen (90 à 100 kinderen) per 1000 geboortes. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de massale consumptie van een soort yam die natuurlijke phytoestrogeen bevat. Dit stimuleert de eierstokken om aan elke zijde een eitje te doen springen. Europa heeft een ratio van 9 à 16 tweelingen per 1000 geboortes.

Over het karakter van tweelingen

Gordon & Macphail's Richard and Stuart Urquhart
Stuart & Richard Urquhart
Sommige tweelingen zijn onafscheidelijk, bijna identiek zowel qua karakter als fysiek. Ze zijn als het ware gemaakt om te misleiden. Andere ontwikkelen zich totaal anders en willen maar al te graag hun eigen individualiteit verkenne.

Dat is natuurlijk een eigenschap die we gemakkelijk kunnen toepassen op whisky. Whisky van dezelfde spirit run ontwikkelt zich telkens weer tot een individu. De voornaamste reden voor deze transformatie: de vaten waarop de whisky rijpt. (Ook het type warehouse, de locatie in het warehouse en het klimaat spelen een rol.)

Professor David Purdie van het Royal College of Physicians over "tweelingwhisky's “Net zoals menselijke identieke tweelingen, zullen de whisky's dezelfde basis hebben. Ze zijn samen geboren maar zullen apart opgroeien. Het is opmerkelijk om te zien hoe identieke spirit die al die jaren in het vat bleef zitten in dergelijke mate veranderde in de natuurlijke omgeving van het vat - één exemplaat gemaakt uit Europese eik, het andere uit Amerikaanse eik. Net zoals tweelingen startten ze hun leven op hetzelfde moment en dezelfde plaats, maar elke whisky ontwikkelde zich tot een individu een reeks subtiele verschillen. ”




Zelfde spirit, andere eik

Op 2 februari 1961 liet George Urquhart deze twee first-fill sherryvaten - een gekuipt uit quercus robur, het andere uit quercus alba - vullen met Longmorn spirit. Exact 57 jaar later onthullen Stuart en Richard Urquhart dezer twee vaten als een "tweeling" in de Private Collection reeks. Zij zijn de kleinzonen van George én een identieke tweeling. Stuart is Associate Director of Whisky Supply en Richard is Gordon & Macphail's International Sales Manager voor Azië en Amerika.

Longmorn 1961 cask 508 & 512
Vat 512 en vat 508 gevuld met Longmorn whisky sinds 1961
Beide whisky's zijn gebotteld op vatsterkte. Vat 508, gekozen door Richard en opgetrokken uit Europese eik, heeft een diepe mahoniekleur met rode zweem en verspreidt een rijkelijke  aromatische neus. De whisky uit vRichard's vat 512 kreeg een kastanjekleur met robijnrode en amberkleurige accenten. Door de rijping in Amerikaanse eik is de whisky zoete in de neus en frutiger op de ton met aroma's van zwarte kers, framboos en gedroogde vanille.




De Private Collection van Longmorn Distillery - De oudste Longmorns die ooit gebotteld werden door Gordon & Macphail, zijn beschikbaar vanaf vandaag. 97 tweelingen werden gebotteld op vatsterkte. Het prijskaartje:   £30.000.

Gordon & Macphail launches Longmorn 1961 Twin Casks

Meer informatie: Gordon & Macphail

Reacties