Halloween Special: 9 whisky's gecombineerd met klassieke en moderne horrorfilms

Halloween Special: Pairing 9 whiskies with classic & contemporary horror movies

We staan alweer aan de vooravond van Halloween dus wordt het stilaan tijd om de DVD-kast met horror- en sciencefictionfilms open te trekken voor een nachtje bingewatchen met passende whisky's.

De benaming Halloween zou ergens in de 16e eeuw voor het eerst gebruikt zijn door Schotten om "Allerheiligenavond" in te korten. Schotlands nationale dichter Robert Burns omschreef een aantal van de gebruiken in zijn stukje Halloween: "Halloween is thought to be a night when witches, devils, and other mischief-making beings are all abroad on their baneful midnight errands" Oftewel "Halloween is een nacht waar heksen, duivels en andere kwaadwillige wezens zich volledig wijden aan hun verderfelijke nachtelijke taken."Interesse in de volledige 28 strofes van het gedicht?

Ik kies 9 klassieke en modernere films uit de collectie en ga op zoek naar bijpassende whisky's om de nacht door te komen.

Klaar voor een lange nacht?

Poltergeist (1982) - Glenrothes 13YO Halloween Edition 2018De Glenrothes distilleerderij in Rothes ligt vlakbij het kerkhof. Gedurende enige tijd beweerden arbeiders van de stokerij een spook te zien in en rond de gebouwen. Het spook werd omschreven als een zware man met witte haren die sprekend geleek op Biawa Makalage, de bediende van 'Major' James Grant. Nadat een zekere professor Cedric Wilson een "gesprekje" had aan de grafstaan van Biawa, was de zaak opgelost... Spoken, kerkhof? Dan halen we er toch gewoon Poltergeist bij? De film van Tobe Hooper is ondertussen een klassieker. Een klein meisje begint in haar nieuwe huis een babbeltje te slaan met de tv en de daaropvolgende dagen gebeuren er allerlei vreemde dingen in huis. Het huis bleek gebouwd te zijn op de site van een kerkhof. Dat de rusteloze geesten de Freeling familie niet bepaald met open armen ontvingen is geen verrassing...
"They're here..."

Glenrothes 13YO Halloween Edition 2018
Afbeelding: The Glenrothes


Horror Express (1972) - Tamdhu Batch StrengthDe Tamdhu stokerij werd vlak naast de Strathspeyspoorlijn gebouwd. Het spoorwegennet was een belangrijk onderdeel van de logistieke keten in de Vicotriaanse periode. Treinen zorgden voor de aanvoer van gerst en het vervoer van whisky naar de brokers. The Horror Express lijkt op het eerste zicht een klassieke wie-deed-het-film. Het grootste deel van de film speelt zich af op de Transsiberische Express van China naar Moskou. Een Britse antropologist - wijlen Christopher Lee - reist met een bizarre krat. In de krat zitten de overblijfselen van een primitief wezen. Het wezen  begint echter een moordtocht en beetje bij beetje komen we achter de werkelijke identiteit: een vormloos buitenaards wezen dat zich in het lichaam van levende wezens nestelt. 
The two of you together. That's fine. But what if one of you is the monster? - Monster? We're British, you know.

Tamdhu Batch Strength
Afbeelding: Tamdhu


Nightmare on Elm Street (1984) - Bowmore 12De jongste standaardwhisky van Bowmore Distillery met een leeftijdsaanduiding is een ware klassieker: een mix van zoete heide, honing en vuile rook. En de whisky is nog steeds binnen handbereik van kleinere beurzen. Wie vanaf de kust naar Bowmore staat te kijken, kan zich perfect de fameuze ketelruimte uit de tienernachtmerries van Nightmare on Elm Street inbeelden. Het is de habitat van Robert Eglunds personage, een verminkte kindermoordenaar met vlijmscherpe vingers. De geur van verbrand vlees en zoete parfums van kinderkamers zijn een ideale match met Bowmore 12.
Why are you screaming? I haven't even caught you yet.

Bowmore 12YO
Afbeelding: Bowmore


Rubber (2010) - Kilchoman Loch GormRubber is een film over een band die mensen begint te vermoorden met psychische krachten. Yep, je las het goed. Het hoofdpersonage is een autoband met Jack The Ripper allures. De eerste slachtoffers van Rollende Robert zijn een plastic fles en een schorpioen. Onze moordende band leert zijn psychokinetische krachten te gebruiken om moeilijkere doelwitten zoals een bierflesje en een konijn te vermoorden. Om de dingen nog wat absurder te maken, heeft de film een publiek in de film dat ook uitgemoord wordt. De rubbertoetsen van Kilchomans sherrygerijpte single malt zijn het brugje naar deze film. Ik omschreef deze whisky ooit als "Bicycle repairer in the E.R. after a mud fight". Het teamwerk tussen de olorosovaten en de geturfde Kilchoman werken even goed samen als Batman en Robin. Rook en rubber versus fruit en specerijen.
Hey, wait! It's not the end! He's been reincarnated as a tricycle!
Kilchoman Loch Gorm
Afbeelding: Kilchoman


A lonely place to die (2011) - Ben Nevis 10Een groepje bergbeklimmers komt samen voor een tocht in de Schotse Hooglanden. Ze ontdekken er per toeval een jong Kroatisch meisje en beslissen om ze in veiligheid te brengen. De reddende engelen worden al snel op de hielen gezeten door de kidnappers en ze worden één voor één vermoord. De film is misschien niet de grootste naam op de lijst en eigenlijk heeft Ben Nevis 10 een beetje dezelfde reputatie. Het is geen grote naam, het is niet de mooiste fles, maar de kwaliteit is er wel. Eigenlijk zelfs verplichte kost in de kast. 
Complacency is a killer out here.

Ben Nevis 10
Afbeelding: The Whisky Exchange


Night of the living dead (1968) - Wigle Deep Cut RyeDit is zo een klassieker in het genre dat het vreemd is dat ie niet op de vorige twee lijsten belandde. George Romeros eerste grote film legde de regels vast voor de volgende generaties van zombiefilms. Het woord zombie valt echter niet in de film. Romero refereert naar de mensenetende ondoden als ghouls of griezels. Het grootste deel van de film werd opgenomen in Pittsburgh, dus we kunnen dit als de geboorteplaats van de zombies beschouwen. Wigle Distillery noemt Pittsburgh de geboorteplek van Amerikaanse whisky. Wigle stookt voornamelijke organische rye en tarwewhisky. Jammer dat het behoorlijk moeilijk is om Wigle in Europa te vinden.
A widespread investigation of funeral homes, morgues, and hospitals has concluded that the unburied dead have been returning to life and seeking human victims.


Wigle Deep Cut Rye
Afbeelding: Wigle


El dia de la bestia (1995) - Compass Box Story of The SpaniardDit is een stukje waar ik een film zocht die bij een bepaalde whisky zou passen. Compass Box nieuwe blend The Story of The Spaniard - een mix van Spaanse rode wijnvaten, sherryvaten en nieuwe eiken vaten - is een permanente toevoeging aan het gamma. De whisky vervoegt de rangen van Oak Cross, Spice Tree en Peat Monster blended malts. Maar nu even terug naar de film. Deze Spaanse horrorkomedie draait rond drie personages: een Spaanse priester die zoveel mogelijk zonden probeert te begaan, een death metal verkoper en de gastheer van een occulte TV-show. Hun opdracht is proberen te voorkomen dat de Antichrist om onze mensenwereld binnen te dringen.
Well, it's fundamental. lt inspired me to see the Apocalypse not as an allegory but as an equation.


Compass Box Story of the spaniard
Afbeelding: Compass Box


Army of Darkness (1992) - Johnnie Walker Black LabelDe grofgebekte Ash Williams keert terug om de Deadites te bekampen en het Necronomiconboek terug te halen. Sam Raimis derde Evil Dead heeft een ware cultstatus gekregen in de tweede helft van de jaren 90. Onze anti-held en vat vol onlineners belandt in de Middeleeuwen met zijn kettingzaak, jachtgeweer en Oldsmobile Delta 88. Deze deels komedy deels horrorfim was spotgoedkoop, ziet er goedkoop uit en heeft een legertje trouwe fans. Er zijn dus een pak overeenkomsten met Johnnie Walker Black Label. De whisky is even goedkoop, het is verre van de beste whisky maar heeft wel een schare trouwe volgers, zelfs bij gevorderde whiskydrinkers. Het is een klassieker en een fameuze stap voorwaarts ten opzichte van Red Label. 
Sure, I could have stayed in the past. I could have even been king. But in my own way, I *am* king.

Johnnie Walker Black Label
Afbeelding: The Whisky Exchange


The Birds (1963) - Caol Ila 12The Birds is slechts één van de vele klassiekers van Alfred Hitchcock. Een stil havenstadje, Bodega Bay, krijgt te maken met zwermen gewelddadige vogels. De aanvallen komen in golven en volgen een consistent patroon. De vogels verzamelen, vallen plots aan en verdwijnen dan weer om ergens anders neer te strijken.  Zeg hallo tegen meneer Consistent, eveneens met roots in een stil havendorpje: Caol Ila. De officiële 12 jaar oude single malt is misschien een beetje underrated maar een verdomd goeie whisky. En de stookzaal heeft ongetwijfeld het mooiste uitzicht op de zeestraat van Islay.
I have never known birds of different species to flock together.

Caol Ila 12
Picture: The Whisky Exchange

Wat is jullie favoriete combinatie van Halloweenfilms en whisky?

Reacties