Douglas Laing Big Peat Christmas 2018

Big Peat Christmas 2018
Foto: Douglas Laing
Douglas Laings jaarlijkse feesteditie van Big Peat toont de bekende zeebonk, in Kerstmanoutfit, die klaar is om een schoorsteen af te dalen ergens op "zijn" thuiseiland Islay. De kersteditie van deze klassieke Islay blended malt is een versie op vatsterkte.


Cara Laing, Director of Whisky bij het familiebedrijf over de Kersteditie van Big Peat:
“Je mag een boodschap in een fles vol as-, strand-, oceaan- en rokerige aroma's, helemaal uit Islay, verwachten. Tijdens de feestdagen is de connectie met schouwroet nooit ver weg. Big Peats Christmas limited edition staat synoniem met het seizoen en is een mooie inleiding om de 10e verjaardag van Big Peat te vieren in 2019.

Identiteitskaart Big Peat Christmas 2018

  • OfficiĆ«le bottling van Douglas Laing Remarkable Regional Malts
  • No Age Statement blended malt Scotch whisky
  • Alcohol: 53.9% ABV

Proefnotities

Kleur: Licht goud. Olieparels transformeren in dunne snelle benen.

Neus: Zoete rook. Gerookte heilbot. Opgelegde citroenen en zilte zeelucht. Houtbeits vermengd met aardse aroma's. Nat mos, anijs en venkel. Beef jerky. Dennenhout en -hars. Witte chocolade, ananas and barbecuerook.
Met water: barbercueas, schorseneer, boter en spek.

Smaak: Droog en tintelend op de tong. Houtrook en viooltjes (Hallo Bowmore!). Anijszaad en venkelzaadjes. Koriander en houtskool. Geroosterde pijnboompitten. Lavendel, jeneverbes en wijngommetjes doorspekt met rook.
Met water: Barbecuevet en fruit uit blik.

Finish: Warm, rokerig en peperig. Gerookte paprika en jeneverbes.

Douglas Laing Big Peat Christmas 2018

Big Peats feesteditje is een oerklassiek turffeestje. Ik zou kunnen uitweiden, maar uiteindelijk is de boodschap relatief simpel: Zorg ervoor dat er een fles Big Peat Christmas onder de kerstboom ligt.

Dit is ouderwetse Big Peat. Rokerig en vlezig maar toch mooi in balans. Onze visser is kerstpak komt nooit met valse beloftes: een schop vol Islay single malts van Caol Ila, Bowmore, Ardbeg en (een theelepel) Port Ellen.

Foto fles & sample: Douglas Laing

Reacties