Armorik Sherry finish

Picture: Distillerie Warenghem
Armorik whisky wordt gestookt door Distillerie Warenghem in Bretagne. Ze claimen de eerste Franse whisky én de eerste Franse single malt op de markt gebracht te hebben.

De stokerij dateert van rond 1900. Léon Warenghem startte met het stoken van l'elixir d'armorique, een likeur met niet minder dan 35 planten in verwerkt. Zijn zoon introduceerde een aantal andere
likeuren zoals muntlikeur en cassislikeur. In 1983 startten ze aan het concept Bretoense whisky.

Vandaag focussen we op een Armorik uit het basisgamma. Deze NAS sherry finish is gebotteld op 40% alcohol en dient als een inleiding in het merk. Deze whisky vind je in een pak Franse supermarkten.

Identiteitskaart Armorik Sherry Finish

  • Officiële botteling van Warenghem Distillery, Bretagne (France)
  • NAS Franse single malt (sommige bronnen spreken van een YO)
  • Rijping in ex-bourbonvaten, finish in sherryvaten
  • Alcohol: 40% ABV

Proefnotities

Kleur: Goud. Snelle benen laten een dunne textuur vermoeden.

Neus: Heel veel snoep, dadels en rozijnen. Een vleugje triple sec (Cointreau). Kaneel en jeneverbessen. Zoete mout en vanille. Gebrande suiker, gedroogde abrikoos en amandelen.
Met water: gekarameliseerde mout, Werther's Original karamelsnoep. Kaneel en drop. Stoffig karton, havermout, sinaasappel en gedroogde mandarijn.

Smaak: Karamel en eik. Een zijdezacht mondgevoel. Een snuifje peper met rozijnen en blauwe druiven. Zelfs een klein wolkje rook. Honing, nootmuskaat en speculooskruiden.
Met water: Drop en zoethoutwortel. Gezouten karamel en notencake met boter.

Finish: Warme suiker en speculooskruiden.

Dit is een vrij basic whisky van Armorik. Er is niks fout mee, maar hij heeft ook niks opwindends. Gezien zijn prijs is dit een degelijk dagelijks drammetje. Ik kan hier niets meer aan toevoegen. Behalve dat ik van hun single casks met een hoger alcoholpercentage al heel wat goede dingen heb gehoord. Dit zal dus niet mijn laatste Armorik zijn...

Sample: Deze Armorik zat in een bottle share met een collega die op vakantie was in Bretagne.

Reacties