9 Ierse whiskeys voor Saint Patrick's Day 2019

Saint Patrick depicted in a stained glass window
Saint Patrick afgebeeld in een glas-in-loodraam in St. Benin's Church, Ierland.
Picture: Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

De nationale feestdag van Het Eiland van Smaragd komt dichterbij. Saint Patrick's Day is een viering van het erfgoed en de cultuur van het Ierse volk dat nagenoeg over de hele wereld uitzwermde. 17 maart is de sterfdag van de christelijke missionaris Patricius die de Ieren van het paganisme naar het christendom (ver)leidde. Een van de symbolen die hij gebruikte om de heilige drievuldigheid uit te leggen was het klavertje. De klaver (en alles wat groen is) werd het symbool voor Saint Paddy's Day en bij uitbreiding van Ierland zelf.

Ik selecteerde 10 Ierse whiskeys, pot stills, single malts, blends en single grains om het beste te maken van Saint Patrick's Day. Tijd om whiskey - met een e - in te schenken.

1. Jameson Irish Whiskey

Jameson Irish Whiskey
Foto: The Whisky Exchange

Ik start dit lijstje meestal met de limited edition voor Saint Patrick's Day van Jameson. Het is de klassieke Jameson maar met een stijlvoller jasje. Helaas, na de opfrissing door de mensen van Pond Design begin dit jaar, lijkt het erop dat er dit jaar geen speciale editie is. Het wordt dus de gewoonlijke driemaal gedistilleerde blend van pot still en grain whiskey zonder franjes. Prijs: €28

2. Sexton Single Malt Irish Whiskey

Sexton Single Malt Irish Whiskey
Foto: The Whisky Exchange
The Sexton Irish Single Malt is één van de vele merken die profiteert van de Ierse whiskeyboom. Het is een zogenaamde sourced whiskey (ingekochte whiskey van Bushmills?) verpakt in een fancy fles met een gothic logo. De whisky zelf rijpte in ex-Oloroso sherryvaten. Prijs:  €37

3. JJ Corry The Flintlock Irish Whiskey 16YO

JJ Corry The Flintlock 16YO
Foto: The Whisky Exchange

Deze small batch whiskey heeft zijn naam te danken aan JJ Corry, een Ierse broker uit Kilrush aan het einde van de 19e eeuw. Chapel Gate Whiskey noemt dit hun eerste échte Bonder's Blend. De 16-jaar oude whiskey is afkomstig van drie ex-bourbonvaten van een niet genoemde stokerij. Prijs: €116


4. Red Spot Single Pot Still Irish Whiskey 15YO

Red Spot 15YO
Foto: Mitchell & Son

2018 was het jaar waarin één van Ierlands meest legendarisceh whiskeymerken nieuw leven werd ingeblazen. Na Green Spot en Yellow Spot brengt Mitchell & Son Red Spot terug op de markt. Het is een single pot still whiskey van 15 jaar oud. De namen komen van een praktijk om vaten met een bepaalde kleur te markeren om hun rijpingspotentieel aan te duiden. Prijs: €115.


5. Lambay Blended Irish Whiskey

Lambay Blended Irish Whiskey
Foto: The Whisky Exchange

Dit Ierse whiskeymerk rijpt op het privé-eilandje Lambay Island, een paar mijl van de kust van Dublin. Deze blended whiskey kreeg een finish in vaten van Cyril Camus, eigenaar van het cognachuis Maison Camus. Prijs: €42.


6. Method & Madness Virgin Hungarian Oak Finish

Method & Madness Virgin Hungarian Oak Finish
Foto: The Whisky Exchange

Dit is een product van de micro-distillery van Midleton. Deze nogal aparte vatfinish werd gelanceerd in 2018. De single pot still whiskey rijpte in ex-bourbonvaten en kreeg een finish van 11 maand in Hongaarse (Quercus petraea) nieuwe (virgin) eiken vaten. Prijs: €89.


7. The Dead Rabbit Irish Whiskey

The Dead Rabbit Irish Whiskey
Foto: The Whisky Exchange

The Dead Rabbit Irish Whiskey is een creatie van de Dublin Liberties stokerij en de Dead Rabbit Saloon cocktailbar in New York. Deze 5-jaar-oude blend van malt en grain whiskeys rijpte in ex-bourbonvaten en kreeg een finish in ongebruikte eiken vaten. Prijs: €48.


8. Jameson Caskmates Stout Edition

Jameson Caskmates Stout Edition
Foto: The Whisky Exchange

Jameson Caskmates is een samenwerkingsverband tussen het Ierse whiskeymerk en de Franciscan Well-brouwerij. De brouwerij kreeg/kocht enkele vaten om hun stoutbier in te laten rijpen. Deze vaten gingen nadien terug naar Jameson die ze gebruikte in hun Caskmatesproject. Ondertussen is er ook een versie met een IPA-vaten. Prijs: €32.


9. Proper No. Twelve

Proper Twelve
Foto: The Whisky Exchange

Opnieuw een gloednieuw Iers whiskeymerk en dan nog eentje dat gepromoot wordt door MMA-kampioen Conor McGregor. Sommige zullen claimen dat hij de whisky mee gecreëerd heeft. Ik geloof eerder dat hij gewoon zijn naam verbonden heeft aan het merk om de verkoop te stimuleren. Wil je toch een goede reden om een fles te kopen? Van elke verkochte doos gaat er $5 naar eerstelijnshulpverleners. Prijs: €34.

Wat schenk jij in op Saint Paddy's Day (of eender ander excuus voor een whiskey'tje)? Laat het gerust weten in de commentaarsectie!Reacties